Startsida Om mig Kontakt
Pasta med sparris, broccoli och lök

Solen har äntligen hittat hit och vi har passat på att ta årets första tur med båten. Så. Himla. Skönt. Inte för varmt och inte för kallt, bara sådär lagom. Vi hade med oss enkel lunch i form av pastasallad (surprise, surprise…) och bäst av allt – en stor flaska med flädersaft.

Sjöhestarna.

MEN nu var det ju pasta vi skulle prata om. Det blir en hel del snabba och enkla luncher när vi är här på landet och för några dagar sedan slängde jag ihop den här pastan, som – om jag väldigt blygsamt (!) får säga det själv – blev fantastiskt god.

Tunt skivad broccoli, alltså. DET ska jag helt klart börja äta mer. Måste vara grymt gott att blanda ner i en sallad!

Pasta med sparris, broccoli och lök

2 portioner 

2 portioner pasta

1 knippe grön sparris

1 broccolistånd

1 stor gul lök

2 dl grädde

(lite kokvatten från pastan)

1 grönsaksbuljongtärning

salt, nymald svartpeppar

Koka pastan. Bryt av nedersta delen av sparrisen och dela sedan sparrisen i mindre (men inte för små!) bitar. Skiva broccolin tunt och skär löken i skivor. Stek i olja på ganska hög värme i några minuter så att grönsakerna får färg. Häll på grädden, smula i buljongtärningen och låt koka upp några minuter. Blanda i ungefär 1 dl av pastavattnet och tillsätt sedan pastan och rör runt ordentligt så att den blir helt täckt med sås.

Varm mozzarellasmörgås

Första officiella dagen på semestern och jag har varit i stan för viktigheter (…) som frisörbesök, lunch med en vän och upphämtning av grejer vi glömde hemma. Vi är på landet den här veckan och har inte en enda plan förutom båttur, trädgårdsfix och kanske ett dopp i havet.

Något som jag gillar med semester är att det finns oceaner av tid till att göra goda luncher. Inte för att det behöver vara så avancerat, men det är himla fint att äta mat på trädäcket och kolla på båtarna som tuffar förbi. Varma mackor är ju himla fint, som den här varianten med pesto, mozzarella och soltorkade tomater.

Varm smörgås med pesto och mozzarella

2 portioner

2 små levainbaguetter

0,5 burk pesto

2 bollar buffelmozzarella, skivad

8 soltorkade tomater, delade i mindre bitar

salt, nymald svartpeppar

1 paket machésallad

1 liten rödlök, tunt skivad

1 citron, skalet (och lite saft)

1 röd chili, tunt skivad

olivolja att ringa över salladen

Sätt ugnen på 200°. Dela baguetterna på längden och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Bred på pesto, lägg på soltorkade tomater och toppa med mozzarella. Toppa med salt och nymald svartpeppar. Blanda alla ingredienser till salladen (och släng ner eventuella överblivna mozzarellabitar) och ringla över olivolja. Grädda baguetterna i mitten av ugnen tills osten har smält och fått fin färg, det tar ungefär 10-12 minuter.

Baklängesmatsedeln v26

Sista veckan innan Calle går på semester är över och nu väntar sex veckor av ledighet tillsammans. Underbart. I matväg har det blivit en hel del pasta, lite rester och middag på Familjen – för min del i alla fall… Såhär gick det för oss sista veckan i juni:

I måndags gjorde jag en gammal klassiker, en pastagratäng som har hängt med mig sedan jag bodde i Skåne. Champinjonerpurjolök och topping-of-your-choice. Vi hade riven, vällagrad ost på. Yum.

I tisdags blandade Calle ihop en pastasallad medan jag och Clara fastnade i bilkö utanför Ullevi där en miljard tonåringar hade samlats för att titta på One Direction. Den där pastasalladen är sjukt god – purjofetatomaterpesto och crème fraiche. Och massor med tabasco!

I onsdags blev det rester av pastasalladen, och inte så mycket mer spännande än så. Släng ner några nya tomater och en klick crème fraiche så blir salladen som ny igen.

I torsdags var jag på Familjen tillsammans med ett gäng kompisar! Till varmrätt åt jag vit sparris med spenathasselnötter och smörsås och till efterrätt festade jag till det med jordgubbar, rabarbersorbet och bakad yoghurt. Familjen alltså. Alltid så gott.

I fredags flyttade vi ut till landet för ett litet tag, och det firade vi genom att äta en sorts, tja, vad ska man kalla det – gratäng med kokt, hackat ägg i botten, stekta champinjoner på det (räkor till de andra!) och sedan ett lager med bechamelsås och brödsmulor på toppen. Och lite skirat smör på det, såklart.

I lördags hade Bibbi lagat biffar med ajvar relish och mozzarella, och till det hade vi ugnsrostade rotfrukter och en enkel sås på ajvar relish och gräddfil. Till efterrätt åt vi jordgubbar med gräddmjölk och socker.

Idag är det söndag och vi har just ätit middag. Sparris med granatäpple till förrätt och lövbiff/vegschnitzel med potatisgratäng och rödvinssås till varmrätt (och ok, några chokladbitar till efterrätt…)

Göteborgsguide 2015

Här kommer årets upplaga av Matrepublikens Göteborgsguide – inte bara samma-samma men ändå inte helt olik förra årets lista. Sitter du inne på några toppentips? Släng iväg en kommentar! Tack!

RUNT AVENYN, INNANFÖR VALLGRAVEN

Bild från www.restaurangfamiljen.se
Familjen I Arkivgatan I (bra veg) I Lorensberg

Familjen är ett fantastiskt ställe. Få restauranger har så bra vegetariska alternativ, så coola drinkar (den senaste tiden har drinklistan gått från grymt bra till outstanding) och så trevlig personal. Man känner sig som hemma. Direkt. Vi brukar aldrig boka bord men är å andra sidan oftast här på vardagarna så om ni ska hit på helgen – ring och kolla läget först.

Tre små rum I Kristinelundsgatan I Lorensberg

Har ni sett Seinfeld-avsnittet soup-nazi? Det här är Göteborgs motsvarighet om man bara byter ut soppan mot öl. Mannen bakom disken skämtar aldrig om öl. När jag tänker efter tror jag inte han skämtar om något, faktiskt, men stället har mer öl än något annat och jag gillar det, trots allt. Dessutom spelar de jazz, min andra stora kärlek här i livet.

Kanolds I Grönsakstorget STÄNGT!

Det är inte ofta vi äter frukost ute men om vi gör det vill jag gärna gå hit. Frukostbuffén är inte speciellt stor men den är god, och som avslutning kan man ta liten chokladpralin (Kanolds är en gammal anrik chokladtillverkare i Göteborg). Svårslagen början på dagen.

Bar Himmel I Götaplatsen STÄNGT!

Äntligen har någon gjort något med Götaplatsen som annars mest är en samlingsplats för Volvoklubben (raggarversionen) på helgerna. Bar Himmel har fixat bra musik, bar och bästa läget i stan. Rullavstånd hem för mig, dessutom. Drinkställe framför matställe (så ät innan).

Takbaren på Ruby I Avenyn I NY!
Hit går man knappast för varken ölen eller drinkarnas skull (sist jag var där var utbudet ganska meeh) utan snarare för att det är löjligt fint att kolla in solnedgången från det här hotellets tak.

Storans uteservering I Stora Teatern I NY!

Vi har i ärlighetens namn aldrig ätit mat här men på kvällarna när Clara har somnat brukar vi packa ner henne i vagnen och smita hit för ett glas vin. Perfekt uteservering om man vill döna in med barnvagn men ändå inte känna sig i vägen.

Baren på Avalon I Kungstorget I Innanför vallgraven

En av Göteborgs bästa drinkbarer just nu. Inte det billigaste stället i stan men helt klart värt en slant extra.

Forssén & Öberg I Kyrkogatan I Innanför vallgraven

Trevligt häng med bubbel och smårätter på menyn.

Dubbel Dubbel I Surbrunnsgatan I Kungshöjd I (bra veg)

Litet ställe (utan bordsbokning) som serverar spännande dumplings som inga andra i denna stad. Trångt och litet men väldigt mysigt. Bra menyer som gör att man får inte lite av varje och kan smaka på mycket. Finns även en restaurang på Kastellgatan i Linnéstan.

Texas Longhorn I Södra Vägen I Lorensberg
Ständig favorit hos mig och Calle. Ironiskt att en av Göteborgs mest ikoniska köttrestauranger har ett så bra vegetariskt alternativ som får mig att vilja gå dit om och om igen… Men, det är sant. Gott är det, ganska dyrt men avslappnat och familjärt.

Wrapped I Södra vägen (bland annat!) I NY!

Jag och Calle har en pågående kärlekshistoria med Wrapped, kan man säga. Burritosen är grymma! Wrapped finns på flera olika ställen i stan.

Barrique I Berzeliigatan I Lorensberg

Restaurang som är rena himmelriket för oss som är intresserade av vin. Trevlig personal, bra läge nära stan och alltid vegetariskt alternativ (bra sådana, dessutom!) på menyn.

Rosencaféet I Trädgårdsföreningen I Lorensberg
Mången dagar har jag spenderat på en filt på gräsmattan med ett glas rosévin och ett bakverk från Rosencaféet. Knappast något speciellt i matväg men hit går man för omgivningen.
vRÅ I Posthotellet I NY!
Lite som Nobu, fast i Göteborg. Boka bord! Prova sakémenyn! Njut!

Heaven 23 I Gothia tower, Korsvägen I (bra veg)
Längst uppe i ett av Gothiatornen ligger Heaven 23 som (tyvärr) mest är kända för sina enorma räksmörgåsar. Det är synd, för deras à la carte-meny är riktigt, riktigt bra. De har fina vegetariska alternativ, bra viner och en vidunderlig utsikt. Mer finmiddag än kväll-på-stan-middag.

Saluhallen I Kungstorget I Innanför vallgraven
Den nyrenoverade Saluhallen förtjänar alltid ett besök. Här finns det mesta i matväg och dessutom en stor park i närheten så du kan sätta dig ner och äta upp allt du köpt. Favoriter i hallen är Hildas ost och det där stället med fyllda pitabröd.

Gourmetkorv I Calles tips I Södra Larmgatan
Calles all time favorithak med en uppsjö av olika korvar, surkål, stark senap och rostad lök. Stället är pyttelitet så en solig dag är det bäst att ta med sig maten och sätta sig i någon park i närheten. En regnig dag trängs man eller går någon annanstans. Eller äter jättefort.
Lasse på Heden I Heden (doh…) I Calles tips
Ännu ett av Calles favoritställen. Egentligen ett helt vanligt gatukök (det får man inte kalla det för Calle) med en chipotleburgare att svimma för. Gott potatismos, säger jag.

VASASTAN & LINNÉ

Röhsskas Café I Vasagatan I Valand
Caféet som tillhör Röhsska muséet samarbetar med Gunnebo Slott och serverar deras goda smörgåsar och bakverk. Hurra!

Cyrano I Viktoriagatan I Calles tips

Skulle det inte vara för att Calle hade offrat sin ena njure för en pizza från Cyrano hade jag inte haft med det här stället på listan. Jag tycker pizzorna är för tunna och alldeles för dyra, men det tycker inte Calle. Här serveras så kallade medelhavspizzor modell tunn botten och Roxanne är pizzan som du kommer offra din njure för. Finns på fler platser i stan.

Hagabion I  Linnégatan I (bra veg)

Alternativt, kan vi kanske kalla det? Bra vegetarisk meny, speciellt färslimpan som serveras med potatis och gräddsås. Ljuvlig.

Språkcaféet I Esperantoplatsen I NY!

Übertrevlig uteservering där jag har spenderat många mammalediga vårdagar tillsammans med vänner. Getostpastan, säger jag bara. Yum.

Folk I Järntorget I NY!

Folkteaterns restaurang med helvegetariskt utbud. Stort gilla på den! Jag och Pernilla firade hennes 30-årsdag här och åt en alldeles ljuvlig avsmakningsmeny. Bra barhäng, dessutom!

Burgersson-burgare.

Burgersson I Skanstorget

Göteborgs motsvarighet till Flippin Burgers. Göteborgs bästa burgare enligt Calle och Göteborgs bästa vegburgare enligt mig.

UTANFÖR INNERSTAN

Guldhedens vattentorn I Guldheden STÄNGT!

Inget speciellt i fikaväg (bryggkaffe och en trött kaka) men värt enbart för den otroliga utsikten. Man ser allt! Hissen upp är en historia för sig.

Gunnebo Slott I Möndal

Mitt och Pernillas favoritcafé ligger på Gunnebo Slott vid Stensjön i Mölndal. Omgivningarna är outstanding och att sitta på uteserveringen och dricka te och äta kakor en ledig eftermiddag, det är svårslaget.

Kalljästa frallor

Det där med kalljästa frallor var ju på tapeten ett tag, sen vet jag inte riktigt vad som hände. Det är ju nästan löjligt praktiskt att slänga ihop en enkel del på kvällen och sedan bara kunna klicka ut och grädda på morgonen. De här små kompisarna är dessutom MJÖLKFRIA (hint, hint till min kompis Julia som just nu kämpar på med sin mjölkfria kost. Heja dig!)

Det här receptet tiggde jag till mig från min kompis mamma (TACK Aina!) när vi var där på besök. Helt klart de godaste kalljästa frallorna jag smakat, och vi har gjort dem flera gånger sedan dess!

Kalljästa frallor

10 bullar

12 g jäst

5 dl kallt vatten

1 tsk salt

1 dl grahamsmjöl

540 g vetemjöl special

Smula jästen i en bunke. Tillsätt lite av det kalla vattnet och rör ut tills jästen löst sig. Tillsätt resten av vattnet, salt, grahamsmjöl och vetemjöl special. Arbeta ihop degen (och ja, den ska vara kladdig). Täck med plastfolie och ställ i kylen över natten. Sätt ugnen på 225° varmluft. Klicka ut 10 kletiga deghögar på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter och låt svalna på galler.

Biskvier

Jag är inte speciellt bra på att baka (nåja, inte sådana hära pill-kakor i alla fall…) men det är däremot Calles mamma Bibbi. Tråkigt för mig… Inte. De här biskvierna är helt fantastiska, och enligt henne är de inte så krångliga att göra som man kan tro. (Mm. Säkert.)

Såna hära är ju perfekta att göra några dagar i förväg och sedan förvara i kylen (med lås på burken) tills de ska avnjutas.

Bibbis biskvier

35 st

200 g mandelmassa

1 stor äggvita

1 dl vispgrädde

250 g mörk choklad

50 g smör

1 apelsin, finrivet skal

2 msk citronlikör

ca 200 g mörk choklad till glasering

Sätt ugnen på 200°. Blanda mandelmassan och äggvitan till en smet i en matberedare. Klicka 35 små rundlar (i storlek med en tiokrona!) på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen i 8-10 minuter. Koka upp grädden och tag bort från värmen. Hacka chokladen och blanda ner i grädden och rör ordentligt tills den smält. Låt svalna tills chokladkrämen är 35° och rör sedan ner smör, apelsinskal och likör. Låt svalna. Klicka ut tryffeln på bottnarna innan den stelnar och ställ sedan i kylen innan de ska doppas i choklad. Smält chokladen över vattenbad och doppa överdelen. Låt kallna och förvara sedan i kylskåp.

Baklängesmatsedeln v25

Midsommarveckan har inte riktigt varit sig lik. Jag har legat på Östra i några dagar för att operera bort min gallblåsa (som FYI innehöll ungefär 40 stenar och lite grus, och just det – icke att förglömma de fyra stenarna som satt fast i gallgången…) och som grädde på moset har jag blivit förkyld. Oh. The. Joy. Nåväl, lite mat har vi i alla fall ätit – och så har vi ju såklart firat midsommar! Såhär gick det för oss tredje veckan i juni:

I måndags var jag sugen på pasta så till middag åt vi penne med en tomatsås på krossade tomaterlökvitlökgrillad paprikasalt kapris och lite smulad fetaost. Paprika i tomatsås, alltså. Så gott!

I tisdags blev jag inlagd på Östra och till middag fick jag i mig… precis inget alls. Jag var inte speciellt kaxig efter att ha varit sövd och blotta tanken på mat gjorde mig illamående. Uuuh.

I onsdags var jag fortfarande inlagd och till middag fick jag en riktigt god indisk gryta med quorn och ett helt gäng grönsaker. Till det fick jag ett stort lass med rivna morötter.

I torsdags fick jag äntligen komma hem och för att fira det åt vi pizza. Mmm. Pizza smakar alltid gott men aldrig så gott som när man inte ätit ordentligt med mat på två dagar… På min hade jag oliverinlagd paprika och kronärtskocka.

I fredags var det midsommarafton och vi firade på landet. På dagen åt vi klassisk midsommarlunch (sill! potatis! knäcke!) och på kvällen grillade vi. Potatissallad, två olika såser (en örtmajonnäs och en paprika-och-mandelsås) och det man nu ville grilla. För min del blev det portobellosvamp. Till efterrätt? Självklart jordgubbar med glass.

I lördags var det midsommardagen och vi åt dagen-eter-middag utan att vara speciellt dagen-efter. Potatisterriner (ICAs färdiga, de är grymt goda!) med tzatziki och elotes (grillade majskolvar med majonnäs, manchego och pressad lime) till det.

Idag är det söndag och vi har en pulled pork på lut i ugnen. Till mig steker jag på Anammas vegofärs och till det hela äter vi guacamolepico de gallosvarta bönorriven ost och gräddfil.

Odlingen

Hur går det med odlingen undrar ni? Tack bra, hälsar vi! Det här året har vi beslutat oss för att odla på landet istället för på odlingslotten (det där med överflöd av tid kan man ju drömma om…) så Calle har byggt om två pallkragar till en jättestor och plötsligt har vi helt lagom med plats det vi har satt i år! Tomaterna och chilisarna får dock stå i ett vindstilla hörn på trädäcket där de verkar trivas bäst av allt.

Tomater och chilis har vi för övrigt dragit upp i mängder hemma, men det som ska odlas direkt på friland satte vi faktiskt inte förrän i söndags. Det har ju varit så fasligt kallt, men nu är det ju snart juli och jag hoppas att vädret skärper till sig. I år har vi satt salladslök, brysselkål, sommarsquash, popcornmajs, morötter och knölfänkål. Ska bli mycket spännande att se vad som kommer upp! Har ni odlat något? Berätta!

Sallad med grillad sparris

Jag ligger på en sal på Östra och mår döden. Jag har opererat bort gallblåsan (ÄNTLIGEN!) och känner mig som överkörd av en buss, ungefär. Varför i herrans namn jag bloggar? För att jag vill tänka på något annat än det konstanta illamåendet. Och för att jag vill. Sådeså.

Jag har inte ätit riktig mat på jag vet inte hur länge, men hade jag fått hade jag gjort den här salladen med en massa finfina saker i.

Sallad med grillad sparris

2 portioner + matlåda

1 knippe sparris

10 romanticatomater

1 avokado

0,5 baguette (+olivolja)

1 näve valnötter

2 salladslökar

0,5 ask lätt-crème fraiche

blåmögelost efter smak och tycke (jag använde cambozola)

Stek sparrisen i olja. Halvera tomaterna, gröp ur avokadon, skiva salladslöken och rosta valnötterna i en torr stekpanna. Dela baguetten i mindre bitar så det blir små krutonger och stek i olja i några minuter. Blanda ingredienserna till såsen och smaka av med nymald svartpeppar. Montera ihop salladen på ett stort fat (lägg krutongerna överst!) och klicka över dressing precis innan servering.

Baklängesmatsedeln v24

Det blir en del flängande nu för tiden. Från hemma till landet till Skåne, till hemma till landet till hemma… Ja, ni fattar. De här veckan har bland annat bjudit på comfort food (varma mackor!) och ett första försök till en sallad med couscous. Såhär gick det för oss andra veckan i juni:

I måndags var jag hos mina föräldrar i Skåne och jag bestämde middagen. Kan ni gissa? Japp. Varma mackor. Stark senap, lagrad ost, tomatoliver och oregano. Ja tack.

I tisdags kom jag hem från Skåne och till middag slängde jag ihop en kylskåpsrensarwok med tofuvitkålmorötterlök och cashewnötter. Det är knappast första (eller sista!) gången fried rice är räddaren i nöden när orken till att laga mat inte riktigt finns där.

I onsdags kom vår kompis Jonas på middag och jag gjorde för första gången någonsin (en sallad med) couscous. Couscousen blev inte alls sådär luftig och lätt som jag hade hoppats på men det blev gott ändå. Till salladen hade vi nötfärsbiffar med fetaost (till de andra) och en jordnötsbiff till mig och även en kall sås med citron.

I torsdags spenderade vi kvällen på Liseberg tillsammans med min bror, hans fru och deras kids men innan vi gick dit åt vi snabb middag hemma – varm surdegsbaguette med pestosoltorkade tomater och buffelmozzarella. Till det en enkel sallad.

I fredags var vi på Foo Fighters (helt sjuk kväll, för övrigt – Dave Grohl bröt benet och jag fick gallstensanfall. Ridå) och innan konserten skulle vi lite snabbt och lätt köpa med oss mat och sätta oss någonstans vilket resten av Göteborg också hade tänkt. Jag gick till thairestaurangen på hörnet och köpte med mig en pad thai med tofu (som tyvärr inte var alls lika god som den vi gör hemma. Hybris? Jag vet…)

I lördags åkte vi till landet och hann äta lunch på trädäcket innan det föll några regndroppar över Svanesund. På kvällen grillade vi, ryggbiff till de andra och en sojabiff till mig, och till det hela hade vi ugnsrostade rotfrukter och en mangoraja.

Idag är det söndag och vi kom nyss hem från landet. Innan vi körde åt vi middag, en grön pasta med sparrisbroccoli, lök, en skvätt grädde, lite grönsaksbuljong och parmesan. Vilka fynd man kan göra i kylskåpet!