Snart är det helg! Veckorna går så fort nu för tiden att jag knappt hinner blinka innan det är dags för ledighet igen. Imorgon efter jobbet åker vi mot landet och på lördag får vi besök av vänner. Hurra!
Jag är svag för snabblagade smårätter med broccoli, och det verkar vara lite av Tommy Myllymäkis specialitet. Bland annat, i alla fall. Den här ack så enkla lilla anrättningen kommer från hans kokbok Grönsaker: Tillbehör och Garnityr som är en helt fantastisk kokbok som vi ofta återkommer till. Rekommenderas varmt att införskaffa till kokbokshyllan!
Jag gjorde precis enligt receptet, men kan tänka mig att en skvätt soja i hade varit riktigt gott till! Det ska jag prova nästa gång.
Broccoli med vitlök, chili och vitt vin
2 portioner
1 broccolistånd
1 dl olivolja
1 röd chili
1-2 dl vitt vin
2 stora vitlöksklyftor
salt, svartpeppar från kvarn
Dela broccolin i mindre buketter. Fräs broccolin i olivolja i några sekunder, lägg i finhackad chili och tunt skivad vitlök. Häll på vitt vin och låt koka in i ungefär 3-5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Årets första riktiga helg som har andats i alla fall lite vår har spenderats på landet. Vi har planterat blommor, rensat i skafferiet och som vanligt ätit massor med god mat. Veckan i matväg har sett ut såhär:
I måndags provade vi Risentas färdiga vegbiffar med smak av hasselnöt och mandel som pappa skickade med oss hem från Skåne. Tog ungefär tio sekunder att slänga ihop! Jag kryddade med extra salt och chiliflakes och stekte i rejält med olivolja. Väldigt goda med tanke på input! Biffarna åt vi med yuzumajonnäs (färdigpressad yuzu finns på ICA Focus), tomat- & mozzarellasallad och edamamebönor.
I tisdags var vi på kalas för tvillingarna som fyllde hela sex år! De bjöd på tre olika sorters pajer (en kryddig köttfärspaj, en med polkabeta, spenat och fetaost och en ost- och skinkpaj) som vi åt med sallad (med sharonfrukt i, jösses vad gott det är!) och brieost till och baguette. Till efterrätt åt vi marängsviss och kanel- och kardemummabullar.
I onsdags åt vi den återfunna broccoligratängen tillsammans med en stor sallad och råa blomkålsbuketter som vi dippade i blue cheese-dressing.
I torsdags kom våra vänner Magnus och Sara över på middag och vi bjöd på klassikern Biff Lindström, kokt potatis, brunsås och pressgurka. Till efterrätt åt vi salt karamellglass som vi hade på lut i frysen.
I fredags åkte vi mot landet och när vi kom upp blev det min favorit -kind-of-fredag, alla kategorier: bubbel och tilltug innan maten, pizza till middag och till efterrätt ett gäng praliner från Kanolds, som alltid.
I lördags åt de andra torskrygg och jag stekte chilibites och broccoli tillsammans med vitt vin, chili och vitlök. Som tillbehör hade vi kokt potatis, skirat smör och riven pepparrot Tilll dessert åt vi jag ostar från Hoga Gårdsprodukter som finns här på Orust – en vällagrad prästost och en blåmögelost. Möjligtvis att det även slank ner en bit av den där banankakan med kaffe och choklad som vi åt tidigare under dagen…
Idag är det söndag och vi har haft stora skafferirensardagen på landet. Det resulterade i hemmagjorda gnocchis som vi åt tillsammans med en grön och gräddig pastasås med purjolök, broccoli och fänkål.
Vi är på landet och har just ätit frukost. Idag ska vi till Tavlebords Lanthandel och köpa honung, och förhoppningsvis lite goda, lokalproducerade ostar om vi har tur… Vädret ska bli riktigt fint i helgen så jag ser fram emot årets första fika utomhus. Men vet ni, idag är det våffeldagen! Hurra för denna lilla godbit, som jag helst av allt äter med gräddfil, finhackad lök, tångrom och västerbottensost.
Mina favoritvåfflor gör man enligt det här receptet, med grahamsmjöl och havregryn. Inte så frasiga, men ack så goda. Trevlig helg!
Dags för Ottolenghirecept! Det var längesedan jag delade med mig av ett sådant, och dessvärre ganska längesedan jag lagade något Ottolenghiskt med, för den delen. Den här salladen åt vi tillsammans med våra Ottolenghi-BFFs Johan och Johannah och den var väldigt god i all sin enkelhet (nåja, så enkelt det nu blir när vi pratar Ottolenghi…)
Egentligen ska man använda sig av färska kronärtskockor men det hittade vi inte i affären så vi körde på marinerade på glasburk. Hjärtsallad kallas även gemsallad!
Kronärtskocka, mozza och kanderad citron
4 portioner
1 burk marinerade kronärtskockshjärtan
120 g hjärtsallad, skuren på bredden i 1 cm breda strimlor
200 g buffelmozzarella
10 g persilja, hackad
10 g mynta, hackad
10 g basilika, hackad
1 1/4 dl olivolja
1 vitlöksklyfta, pressad
salt, svartpeppar från kvarn
1 citron
35 g socker
Gör den kanderade citronen genom att skära breda strimlor av citronskal med en potatisskalare (undvik de vita hinnorna). Skär strimlorna i 1-2 mm tjocka skivor och lägg dem i en liten kastrull. Pressa citronen och späd med vatten så att det blir 1 deciliter. Häll det över citronskalen, tillsätt sockret och koka försiktigt upp. Tillaga i cirka 15 minuter eller tills sockerlagen har reducerats till ca en tredjedel. Låt svalna.
Skär kronärtskockan i breda klyftor och lägg på ett serveringsfat tillsammans med salladen. Riv mozzarellan i stora bitar och lägg ovanpå salladen. Blanda örter, olivolja och vitlök och krydda med 1/4 tesked salt. Skeda dressingen över grönsakerna och osten. Strö över lite kanderade citronskal och ringla över lite av sockerlagen. Dra några varv med pepparkvarnen och strö över lite flingsalt precis innan servering.
Den här veckan gick i ett, som veckorna brukar göra nu för tiden. Jag ska alldeles strax ta tag i uppackningen efter en helg på vift, men först – baklängesmatsedeln at your service:
I måndags åt vi en tomatsoppa med aprikoser som jag förberedde i söndags kväll. Toppade gjorde vi med vispad ricotta smaksatt med parmesan och massor med svartpeppar och som tillbehör hade vi hommous som vi doppade tortillabröd i.
I tisdags gjorde vi någon slags mix av tacos och burritos. Från frysen plockade vi fram majstortillas (vi har alltid ett lager i frysen, inköpta på Extreme Food) som vi fyllde med lök och paprika som vi stekte på länge så de blev alldeles mjuka, svarta bönor, picklad rödkål, salsa, färsk koriander, gräddfil och riven ost. Och hot sauce, såklart.
I onsdags åt vi min favoritpaj med rucolasallad och soltorkade tomater. Till pajen åt vi en kall sås med spenat, basilika, matyoghurt och vitlök.
I torsdags stekte Calle raggmunkar som vi åt med rårörda lingon.
I fredags lagade vi thaimat hos mina föräldrar, en röd currygryta med bland annat broccoli, morötter och vattenkastanjer som vi åt med ris.
I lördags åkte vi mot landet och när vi kom upp hade Bibbi lagat en av mina stora favoriter som det var alldeles för längesedan vi åt – den här broccoligratängen med körsbärstomater som vi åt med en stor grönsallad med Bibbi-vinaigrette (rapsolja, vitvinsvinäger, riven vitlök och svartpeppar – den är bäst!) och vitlöksbröd.
Idag är det söndag och till middag har vi ätit en underbar vegetarisk lasagne med en långkokt tomatsås med aubergine, purjolök och timjan. Hello, morgondagens lunchlåda! Jag längtar redan.
Äntligen torsdag kväll och helg på intåg. ÄNTLIGEN. Vi ska till Skåne och ha en ”lugn” och ”skön” helg tillsammans med h-e-l-a min familj eftersom alla råkar vara hemma på besök samtidigt. Vi ska nämligen ha kalas för min pappa som fyller år på lördag. Hurra för dig!
Ska ni laga till något gott i helgen kan jag tipsa om den här godbiten – smörrebröd toppat med panerad halloumi, remouladsås och picklad rödlök. Helt otroligt gott. Trevlig helg, hörni!
Smörrebröd med panerad halloumi
2 portioner
4 skivor danskt rågbröd
smör, salladsblad
1 rödlök, tunt skivad
0,5 dl äppelcidervinäger
1 msk socker
0,5 rödlök
0,5 dl pickles (jag använde saltgurka)
1 dl majonnäs
0,5 tsk dijonsenap
1 tsk curry
150 g halloumi
1 dl vetemjöl
1 ägg
2 dl pankos
Skala löken, dela den på hälften och skär i klyftor. Separera lökbitarna. Blanda äppelcidervinäger och socker i en skål och rör tills sockret smält (eller lägg i en kastrull på spisen och brassa på värmen så går det snabbare). Tillsätt löken och låt stå och dra. Skala och finhacka den andra rödlöken. Finhacka picklesen. Blanda samman lök och pickles med majonnäs (godast är att göra egen), dijonsenap och curry. Smaka av med salt och peppar. Skär halloumin i skivor. Förbered en tallrik med vetemjöl, en djup tallrik med ägg (lätt uppvispat med en gaffel) och en tallrik med panko. Salta och peppra mjölet. Doppa halloumin i mjölet, sedan ägget och slutligen i pankon. Hetta upp rejält med olja i en stekpanna. Stek halloumin tills den fått fin färg runt om. Låt rinna av på hushållspapper. Bred på smör på brödskivorna och lägg på salladsblad. Toppa sedan med nystekt halloumi, remouladsås och picklad lök.
Vi äter ytterst sällan coleslaw och det är egentligen inte någon jättefavorit hos mig men när den är rätt avvägd (det vill säga inte för kladdig) kan det vara riktigt gott! Den här varianten gick hem hos både Calle och mig och var egentligen ett kylskåpsrens för att bli av med en sats majonnäs som vi hade över. Receptet är signerat Leila Lindholm.
Storleken på spetskålshuvud kan ju variera rejält, så anpassa mängden majonnäs och yoghurt efter hur kladdig du vill ha din coleslaw.
Coleslaw med kummin
4 portioner
0,5 huvud spetskål (ett ganska stort)
2 morötter
1 msk kumminfrö
2 dl majonnäs
1 dl turkisk yoghurt, en fet variant
flingsalt, nymald svartpeppar
0,5 vitlöksklyfta, riven
(några droppar tabasco)
Strimla spetskålen fint med hjälp av mandolin och doppa hastigt i kokande, saltat vatten. Häll av och låt kålen rinna av ordentligt i ett durkslag och pressa sedan ut allt vatten med händerna så att kålen blir torr. Riv morötterna och lägg i en stor skål tillsammans med kålen. Rosta kumminfröna i en torr stekpanna och häll dem över grönsakerna. Rör ner majonnäs och yoghurt och smaka av med vitlök, salt och peppar.
Herregud, vilken vecka det har varit. Det började med slask men slutade med vår, måtte det nu bara fortsätta på den här banan. Jag är klar med snöblandat regn, blåst från sidan (jo, jag vet att jag bor i Göteborg – say no more) och sa jag regn? Nåväl, trots tråkigheter har veckan i matväg varit himla bra, måste jag säga. Såhär har det sett ut hemma hos oss:
I måndags åt vi steamed buns fyllda med fooled pork (och den här gången gjorde jag egen BBQ-sås, vilken skillnad det blev i smak), sriracchamajonnäs, picklad rödlök och färsk koriander. Bunsen förberedde jag i söndags och de vi inte åt upp har jag frusin in.
I tisdags blev det frysrens bland de vegetariska biffarna så vi stekte på Anammas vegoschnitzel som vi åt med en citronsås (med rosmarin och svarta oliver) och Zetas femgrynsblandning.
I onsdags blev det åter igen kylskåpsrens så från frysen plockade jag fram hamburgerbröd som vi fyllde med resterna från måndagens fooled pork och den picklade rödlöken. Sriracchamajonnäsen blandade jag ner i en coleslaw som jag toppade med rostade kumminfrön.
I torsdags plockade vi fram färsk pasta från frysen (vi gjorde en stor laddning tagliatelle och ravioli förra helgen och frös in i portionsförpackningar – genialt, om jag får säga det själv) som vi åt med vitlök, olivolja, chiliflakes, parmesan och persilja.
I fredags gjorde vi såklart pizza! Toppad med kronärtskocka, jalapenos, paprika och mozza, precis som vanligt. Till efterrätt åt vi praliner från Kanolds som jag och Clara varit och handlat tidigare under dagen.
I lördags var vi på middag hos Calles fina moster, och hon bjöd på trerätters! Till förrätt fick vi en ljuvlig liten minipaj med stuvning som var toppad med fetaost, till varmrätt hade hon gjort kikärtsbiffar till mig (<3) som vi åt med potatiskaka med västerbottensost (huva, vad god den var!) och sås. Till efterrätt hade hon gjort en chokladpaj med dulce de leche. Rullade hem från Bagaregården, som ni förstår.
Idag är det söndag och vi har inte gjort många knop. Till middag blev det ravioli (älsk på det!) med gorgonzola, mozzarella och parmesan som vi plockade fram från frysen och åt tillsammans med en enkel tomatsås (som puttrade länge på spisen) och marinerade kronärtskockshjärtan.
Ett av de enklaste smörrebröden man kan göra (men också ett av de godaste…) är de som man toppar med stark, dansk ost, en klick fin marmelad och mängder med prepprig krasse.
Smörrebröd med Svarte Sara
Bred smör på en skiva danskt rågbröd. Skiva osten i tjocka skivor och rulla ihop till rullar. Lägg på en klick marmelad (den här tycker jag är toppen till, annars kanske en fikonmarmelad) och toppa med krasse.