Dags för Ottolenghirecept! Det var längesedan jag delade med mig av ett sådant, och dessvärre ganska längesedan jag lagade något Ottolenghiskt med, för den delen. Den här salladen åt vi tillsammans med våra Ottolenghi-BFFs Johan och Johannah och den var väldigt god i all sin enkelhet (nåja, så enkelt det nu blir när vi pratar Ottolenghi…)

Egentligen ska man använda sig av färska kronärtskockor men det hittade vi inte i affären så vi körde på marinerade på glasburk. Hjärtsallad kallas även gemsallad!

Kronärtskocka, mozza och kanderad citron

4 portioner

1 burk marinerade kronärtskockshjärtan

120 g hjärtsallad, skuren på bredden i 1 cm breda strimlor

200 g buffelmozzarella

10 g persilja, hackad

10 g mynta, hackad

10 g basilika, hackad

1 1/4 dl olivolja

1 vitlöksklyfta, pressad

salt, svartpeppar från kvarn

1 citron

35 g socker

Gör den kanderade citronen genom att skära breda strimlor av citronskal med en potatisskalare (undvik de vita hinnorna). Skär strimlorna i 1-2 mm tjocka skivor och lägg dem i en liten kastrull. Pressa citronen och späd med vatten så att det blir 1 deciliter. Häll det över citronskalen, tillsätt sockret och koka försiktigt upp. Tillaga i cirka 15 minuter eller tills sockerlagen har reducerats till ca en tredjedel. Låt svalna.

Skär kronärtskockan i breda klyftor och lägg på ett serveringsfat tillsammans med salladen. Riv mozzarellan i stora bitar och lägg ovanpå salladen. Blanda örter, olivolja och vitlök och krydda med 1/4 tesked salt. Skeda dressingen över grönsakerna och osten. Strö över lite kanderade citronskal och ringla över lite av sockerlagen. Dra några varv med pepparkvarnen och strö över lite flingsalt precis innan servering.