Igår åt vi lunch på landet innan vi packade ihop oss och åkte in mot stan igen. Jag slängde ihop ett gäng filodegspiroger som jag fyllde med diverse kylskåpsrens. I Calles och Bibbis blev det överbliven tacofärs och lite västerbottensost och i mina blev det klassikern svarta bönor, gul lök, tomatpuré och färsk koriander. Och ost på toppen, såklart.
Nästa gång ska jag prova att fylla några med fetaost och valnötter, det hade min kompis Caroline gjort när vi var där på middag för några veckor sedan och det var himmelskt gott.
Filodegspiroger
Sätt ugnen på 200 grader. Fyll med vad som helst (men ost är alltid gott…) och vik ihop till trianglar efter den här eminenta beskrivningen. Pensla med uppvispat ägg och sesamfrö och grädda i mitten av ugnen i 5-10 minuter beroende på storlek. Servera direkt tillsammans med salsa, guacamole och kanske en enkel sallad.
Glad påsk! Vi har (haft) några riktigt fina dagar på landet. Ätit massor med god mat, gått Svanesund runt och ätit långa frukostar. Underbart. I matväg har det funnits några riktiga pärlor, som till exempel pajen med kronärtskocka, spenat och västerbottensost som vi bland annat hade på påskbordet i fredags. Såhär gick det för oss sista veckan i mars:
I måndags gjorde vi en marockansk gryta med bland annat kikärter, lök, zucchini, habanero och morötter. På toppen hade vi yoghurt och färsk koriander och till grytan åt vi hommous och bröd.
I onsdags åt vi något slags mexi-hopkok till middag. I frysen hittade vi majstortillas som vi gjorde tortillachips av och till det stekte vi ägg och kokade ihop några svarta bönor. Till det hela hade vi guacamole, riven cheddarost och picklad rödkål.
I torsdags åkte vi till landet och till middag bjöd Bibbi på ugnsrostade rotfrukter, lamm/vegetariska biffar och vitlökssmör. Till efterrätt åt vi en smördegsinbakad chokladkaka med mandelmassa och grovt hackad mandel som var så god men som icke fastnade på bild, dessvärre. Får göra den snart igen och återkomma med receptet.
I fredags hade vi påskmiddag! Deviled eggs, paj med kronärtskocka, spenat och västerbottensost, västerbotten royal med finhackad rödlök och tångrom, surdegsknäcke från Gunnebo och såklart Jansson och mormors senapssill till de andra. Till det? Snaps, såklart. Och en hel del snapsvisor. Till efterrätt åt vi Hirams glömda maräng som jag toppade med en löjligt god passionsfruktscurd.
I lördags var det väldigt mycket dagen efter dagen före. Till middag åt vi rester av pajen och till pajen gjorde jag några ugnsbakade champinjoner som jag fyllde med gräslök, gorgonzla och västerbottensost.
Idag är det söndag och vi är kvar på landet tills imorgon. Underbart. Just nu ligger Calle och Clara och gubbsover på soffan och jag har precis handlat till kvällens middag. Ikväll blir det TACOS, eller någon slags taco-variant i alla fall. Jag ska ge mig på att göra årets godaste guacamole, och så blir det nog lite picklad rödlök på ett eller annat sätt.
Jag ska jobba några timmar innan vi lite senare idag åker upp mot Orust för att fira påsk. Idag är det klarblå himmel och solsken över Göteborg och jag hoppas så att det håller i sig över helgen!
Innan jag packar ihop datorn tänkte jag bara tipsa om världens snabbaste lunch som vi åt i lördags – en kylskåpsrenssallad med dinkelpasta och pocherat ägg på toppen.
Sallad med pocherat ägg
2 portioner
2 nävar dinkelpasta
2 stora nävar babyspenat
8 plommontomater
8 soltorkade tomater
1 liten burk kalamataoliver
0,5 dl pumpakärnor, rostade i torr stekpanna
2 pocherade ägg
salt, nymald svartpeppar
1 citron, skalet
olivolja
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Koka upp saltat vatten med en skvätt ättika i en stor kastrull. Knäck varje ägg i en kopp eller ett glas (endast ett ägg i varje glas). När vattnet börjar koka, sänk värmen så att det sjuder. Använd en visp och skapa en långsam virvel i vattnet. Häll försiktigt ner äggen efter varandra. Vänta 4-5 minuter (sätt klockan!) och ta sedan försiktigt upp äggen med en hålslev. Blanda alla ingredienserna till salladen och blanda ihop citronskal och olivolja. Häll över salladen och toppa det hela med rostade pumpakärnor och pocherat ägg.
Snart är det påsk och jag ser fram emot några dagar ledigt. Vi ska till landet och fixa i huset, träffa vänner och – framför allt – äta massor med god mat. Om ni funderar ni på vad ni ska bjuda på för vegetarisk påskmat finns det några förslag här som ni kan spana in.
Den här förrätten är inte direkt påskigt men ack så god. Fyllda portabellosvampar signerade Yotam Ottolenghi – vad skulle kunna gå fel? Precis inget alls, såklart.
Tallegiogratinerade portabellosvampar
4 portioner
4 stora portabellosvampar med fötterna borttagna
1 dl olivolja
1 liten gul lök, finhackad
1 selleristjälk, finhackad
100 g soltorkade tomater, finhackade
2 vitlöksklyftor, pressade
50 g parmesanost, riven
1 msk hackade färska dragonblad
4 msk grovt strimlade basilikablad
100 g taleggio, skivad
salt, nymald svartpeppar
Sätt ugnen på 175°. Lägg svamparna upp och ner på en bakplåtspappersklädd plåt, ringla över lite olivolja och krydda med salt och peppar. Rosta i ugnen i ungefär 15 minuter tills de börjar mjukna. Hetta upp 2 msk olivolja i en traktörpanna, lägg i lök och selleri och stek på låg värme i 5-10 minuter. Lägg i soltorkade tomater och vitlök och stek ytterligare några minuter. Ställ fyllningen åt sidan och låt svalna. Rör sedan ner parmesan, dragon och hälften av basilikan och smaka av med nymald svartpeppar. Fördela fyllningen på svamparna och toppa med taleggioskivorna. Ställ in plåten i ugnen igen och gratinera i ungefär 10 minuter tills osten har smält och svamparna är mjuka. Lägg upp på en tallrik, ringla över olivolja och garnera med resten av basilikan.
Våren är här! Hurra! Bortsett från vissa återfall har det varit riktigt soligt och skönt i veckan och jag börjar äntligen få lite hopp om livet igen. I matväg har vi ätit min favoritpaj med rucola och soltorkad tomat, och så har vi ju avslutat veckan med en riktig söndagsmiddag. Såhär gick det för oss näst sista veckan i mars:
I måndags åt vi burritos! Den varianten vi brukar göra som vi fyller med (svart) ris, svarta bönor, picklad rödkål, guacamole och riven ost.
I tisdags var jag på bio och såg Star Wars för andra gången och innan bion åt vi middag på Danilo. Jag beställde in en getostsallad med rödbetor och rostade solrosfrön på toppen.
I onsdags gjorde vi en paj med rucola och soltorkade tomater och till den hade vi auberginerullar, tomat & – mozzarellasallad och en grön sås (mixa turkisk yoghurt med babyspenat, basilika och riven vitlök, smaka av med salt och ganska mycket nymald peppar).
I torsdags åt vi pajrester och den där rucolapajen är faktiskt nästan ännu godare dagen efter. Vi gjorde en stor laddning av den gröna såsen dagen innan och hade dessutom några auberginerullar kvar sedan dagen innan så det blev en riktig fest-restmåltid.
I fredags hade vi begravning för Calles pappa och efter ceremonin i kyrkan var det bubbel, tilltugg och middag. Vilken fin kväll det blev! Buffén som dukade upp var helt fantastisk och där fanns allt från bresaola, parmaskinka och salami till kronärtskockssallad, kalla såser, pasta, italienska ostar (gorgonzola, mmmm) och nybakat bröd. TIll efterrätt drack vi avec och åt tryfflar.
I lördags var vi på middag hos Calles mamma och hon bjöd på godsaker som toast med gratinerad jalapeño (hon vet vad jag gillar, haha), potatis- och purjolöksröra med tofu och vitlökssmör och till efterrätt åt vi glass med varma bär. Det är ingen överdrift om jag säger att vi rullade hem från Johanneberg.
Idag är det söndag och till middag ska vi äta kåldolmar som vi fyllt med finhackad lök, morötter, svamp, kvarngryn, vitkål och jalapeños. Till kåldolmarna ska vi ha smörstekta störbönor och potatis.
Jag älskar paj men är inte speciellt förtjust i pajdeg så de senaste månaderna har jag experminenterat mig fram till två slutsatser. 1. Det blir väldigt gott att blanda i skrädmjöl i pajdegen, då blir den sådär nötig i smaken och det är ju så himla gott. 2. Att ha i kokt quinoa i degen, det är inget mindre än ett genidrag. Genidrag!
I vår pajdeg hade vi vit quinoa.
Pajdeg med quinoa
1 sats
4 dl koka, kall quinoa
3 dl siktat dinkelmjöl, kanske lite mer
25 g smör, rumsvarmt
1 ägg
en gnutta salt
Sätt ugnen på 225°. Koka quinoan och låt svalna. Blanda sedan med mjöl, smör, ägg och salt till en deg. Tryck ut i en smord pajform och förgrädda pajskalet i ungefär 10-15 minuter tills det har fått färg.
Sist vi var och storhandlade på Coop sålde de – till min stora lycka – jalapeños på lösvikt. Hurra! Jag vet inte vad det är, men av alla chilisorter i denna värld så är just jalapeños min absoluta favorit.
Jag fyllde ett gäng med en röra på färskost och svart (fermenterad) vitlök och de blev så goda att jag riktigt längtar efter att göra ett gäng snart igen. Perfekt att snacksa på innan maten!
Fyllda jalapenos
2 portioner
4 jalapeños
0,75 dl färskost
1 klyfta svart vitlök, riven
pyttelite lökpulver
salt, nymald svartpeppar
0,5 dl riven cheddarost
2 msk panko
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa färskosten några minuter så att den blir fluffig och blanda sedan ner vitlök och smaka av med salt, nymald svartpeppar och lite lökpulver. Fyll jalapeñohalvorna med färskostkrämen och toppa med panko och riven cheddarost. Grädda i ungefär en kvart tills osten smält och fått fin färg. Servera direkt.
Jag kan redan nu förvarna om att den här baklängesmatsedeln inte är den mest spännande pga evig magsjuka. Nåväl, vi gör ett försök till sammanfattning ändå – såhär gick det för oss andra veckan i mars:
I måndags var det sjukstuga och till middag åt jag en nybakad bagel som jag fyllde med cream cheese, mango chutney, grönsaker och picklad chili. Perfekt middag när matlusten är lite sisådär.
I tisdags åt vi pasta bolognese som vi åt med rårivna morötter, gräddfil och finhackad rödlök på toppen.
I onsdags åt jag rostad macka och nyponsoppa. Say no more.
I torsdags fanns det åter igen hopp om livet och vi festade till det med våfflor. De toppade vi med gräddfil, finhackad rödlök och riven cheddarost. Matvåfflor, alltså. Genialiskt.
I fredags åkte vi till Caroline och Fredrik och till middag åt vi Biff Rydberg, eller i mitt fall snarare Morot- och svamp Rydberg. Till den hade vi en enkel dijoncrème på crème fraiche, dijonsenap och svartpeppar.
I lördags var det kalas för Ville och det bjöds på så mycket godsaker att jag höll på att svimma. Filodegspajer med fetaost, grönkålspaj, sallad med morot och vitkål, surdegsbröd unt so weiter. Till efterrätt åt vi Morran-tårta som födelsedagsbarnet hade beställt.
Idag är det söndag och till middag åt vi kikärts- och quinoabiffar. Till biffarna hade vi råkostsallad och Calles übergoda aioli.
Saxat från förra inlägget: ”Två av tre i den här familjen är sjuka och en (läs: jag) vabbar och försöker få i resterande familjemedlemmar lite mat.” HAHAHAHA. Nu är en av tre (läs: jag) sjuk och de senaste dagarna har jag fått i mig tre skivor vitt bröd och lite nyponsoppa. Så tröttsamt.
Nåväl, idag är kanske dagen jag får i mig lite ordentligt mat igen. Vem vet. Hur som helst, för någon vecka sedan gjorde vi ett gäng tunnbröd som blev så himla bra. Vi fyllde våra med vegetariska biffar och grönsaker men man kan ju ha i nästan vad som helst. Gör en extra stor laddning och ha i frysen! Receptet hittade jag hos Zeina.
Orientaliska tunnbröd
6 stycken stora eller 12-ish mindre
2,5 dl ljummen mjölk
3 msk smält smör
6-7 dl vetemjöl special
15 g jäst
1 tsk salt
1 tsk socker
Blanda jästen med mjölk, smör, salt och socker i en bunke och tillsätt 5 dl mjöl. Knåda några minuter tills det är ordentligt blandat. Häll försiktigt i lite av det resterande mjölet, ha i så mycket det behövs tills degen blir smidig och lättarbetad (men se upp, den får helst inte bli för torr). Knåda degen en bra stund, ungefär 5-8 min. Täck bunken med plast och låt vila i 45 min i rumstemperatur. Dela degen i 6 eller 12 bitar och forma till bollar. Täck ordentligt med en bakhandduk och låt vila i en kvart. Förbered en tallrik med 2 bakhanddukar på som du ska täcka brödet med, en stekpanna och en stekspade. Hetta upp stekpannan på högsta värmen. Kavla ut en boll – de ska vara ca 2-3 mm tunna. Lägg degen i den varma och torra stekpannan och stek brödet. Det ska bildas bubblor och brödet ska få en fin färg. Stek inte för länge, det räcker med ca 1 min på varje sida. Lägg brödet mellan handdukarna och täck ordentligt. Fortsätt steka alla bröd och stapla dem på varandra. Brödet är allra godast nygräddat men får du några över kan du frysa in dem.
Den här måndagen, alltså. Två av tre i den här familjen är sjuka och en (läs: jag) vabbar och försöker få i resterande familjemedlemmar lite mat. Nåväl, vi snabbspolar förbi eländet och snackar fruktsallad istället. Jag får nämligen omedelbara barndomsvibbar när jag hör blotta ordet för det var inte helt ovanligt att jag åt det här när jag var yngre och ville festa till det lite när jag kom hem från skolan och skulle kolla på ett avsnitt av Sunset Beach eller möjligtvis Beverly Hills.
I den här varianten som vi åt i helgen hade vi blodgrape och den beska grapen bryter av fint mot den lite söt-syrliga kesellan med vit choklad. En efterrätt right up my alley!
Fruktsallad med vit chokladkesella
2 portioner
1 blodgrape, skalad och filead
1 äpple, fintärnat
2 passionsfrukter, urgröpta
1 gul kiwi, fintärnad
1 dl pressad apelsinjuice
1 dl kesella
vit choklad, några rutor
Smält den vita chokladen över vattenblad (eller i mikro) och blanda med kesellan. Ställ svalt och blanda sedan ingredienserna till fruktsalladen. Lägg upp i skålar och toppa med vit chokladkesellan.