Snart är det påsk och jag ser fram emot några dagar ledigt. Vi ska till landet och fixa i huset, träffa vänner och – framför allt – äta massor med god mat. Om ni funderar ni på vad ni ska bjuda på för vegetarisk påskmat finns det några förslag här som ni kan spana in.

Den här förrätten är inte direkt påskigt men ack så god. Fyllda portabellosvampar signerade Yotam Ottolenghi – vad skulle kunna gå fel? Precis inget alls, såklart.

Tallegiogratinerade portabellosvampar

4 portioner

4 stora portabellosvampar med fötterna borttagna

1 dl olivolja

1 liten gul lök, finhackad

1 selleristjälk, finhackad

100 g soltorkade tomater, finhackade

2 vitlöksklyftor, pressade

50 g parmesanost, riven

1 msk hackade färska dragonblad

4 msk grovt strimlade basilikablad

100 g taleggio, skivad

salt, nymald svartpeppar

Sätt ugnen på 175°. Lägg svamparna upp och ner på en bakplåtspappersklädd plåt, ringla över lite olivolja och krydda med salt och peppar. Rosta i ugnen i ungefär 15 minuter tills de börjar mjukna. Hetta upp 2 msk olivolja i en traktörpanna, lägg i lök och selleri och stek på låg värme i 5-10 minuter. Lägg i soltorkade tomater och vitlök och stek ytterligare några minuter. Ställ fyllningen åt sidan och låt svalna. Rör sedan ner parmesan, dragon och hälften av basilikan och smaka av med nymald svartpeppar. Fördela fyllningen på svamparna och toppa med taleggioskivorna. Ställ in plåten i ugnen igen och gratinera i ungefär 10 minuter tills osten har smält och svamparna är mjuka. Lägg upp på en tallrik, ringla över olivolja och garnera med resten av basilikan.