Saxat från förra inlägget:  “Två av tre i den här familjen är sjuka och en (läs: jag) vabbar och försöker få i resterande familjemedlemmar lite mat.” HAHAHAHA. Nu är en av tre (läs: jag) sjuk och de senaste dagarna har jag fått i mig tre skivor vitt bröd och lite nyponsoppa. Så tröttsamt.

Nåväl, idag är kanske dagen jag får i mig lite ordentligt mat igen. Vem vet. Hur som helst, för någon vecka sedan gjorde vi ett gäng tunnbröd som blev så himla bra. Vi fyllde våra med vegetariska biffar och grönsaker men man kan ju ha i nästan vad som helst. Gör en extra stor laddning och ha i frysen! Receptet hittade jag hos Zeina.

Orientaliska tunnbröd

6 stycken stora eller 12-ish mindre

2,5 dl ljummen mjölk

3 msk smält smör

6-7 dl vetemjöl special

15 g jäst

1 tsk salt

1 tsk socker

Blanda jästen med mjölk, smör, salt och socker i en bunke och tillsätt 5 dl mjöl. Knåda några minuter tills det är ordentligt blandat. Häll försiktigt i lite av det resterande mjölet, ha i så mycket det behövs tills degen blir smidig och lättarbetad (men se upp, den får helst inte bli för torr). Knåda degen en bra stund, ungefär 5-8 min. Täck bunken med plast och låt vila i 45 min i rumstemperatur. Dela degen i 6 eller 12 bitar och forma till bollar. Täck ordentligt med en bakhandduk och låt vila i en kvart. Förbered en tallrik med 2 bakhanddukar på som du ska täcka brödet med, en stekpanna och en stekspade. Hetta upp stekpannan på högsta värmen. Kavla ut en boll – de ska vara ca 2-3 mm tunna. Lägg degen i den varma och torra stekpannan och stek brödet. Det ska bildas bubblor och brödet ska få en fin färg. Stek inte för länge, det räcker med ca 1 min på varje sida. Lägg brödet mellan handdukarna och täck ordentligt. Fortsätt steka alla bröd och stapla dem på varandra. Brödet är allra godast nygräddat men får du några över kan du frysa in dem.