Igår fyllde jag år och som sig bör blev jag väckt med sång, pussar och present. Det där med att fylla år bli ju på något sätt mindre viktigt ju äldre man blir, även om det såklart är fint att bli firad. När jag kom hem från jobbet hade Calle blandat Bloody Marys och lite senare gick vi till Linnea och åt middag. Idag åker vi till Skåne för att fira Valborg tillsammans med hela min familj (ISBJÖRNEN!!!!) och oj, vad jag längtar!
Igår hade jag dagen till ära hade jag bakat en födelsedagskaka, och efter mycket om och men bestämde jag mig för att göra den senaste raketen i matbloggosfären – Hovkonditorns sötsyrliga citronrutor med kondenserad mjölk och smuldeg. Det tog inte många minuter att slänga ihop den här kakan, och god var den. Prova!
Sötsyrliga citronrutor
16 st, ungefär
120 g smör, mjukt
1,5 dl farinsocker
2,5 dl fiberhavregryn
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 burk sötad kondenserad mjölk
1 dl citronsaft
3 tsk citronskal
Sätt ugnen på 175 C grader. Blanda smör och farinsocker i en bunke. Tillsätt fiberhavregryn, mjöl, bakpulver och salt och blanda. Klä en 20 x 20 cm form med baplåtspapper och klappa ut lite mer än hälften av smuldegen över formens botten. Blanda kondenserad mjölk, citronsaft och citronskal. Häll fyllningen på botten och strö över resten av smuldegen på toppen. Grädda i 20-25 minuter och låt kakan svalna innan du skär i rutor. Förvara svalt för rutorna blir bäst när de är kalla!
Den här veckan har vi slagit rekord i restaurangbesök, legat på en filt i Trädgårdsföreningen och bäst av allt – festat till det med världens bästa pizza mitt i veckan. Såhär såg det ut sista veckan i april:
I måndags var det annandag påsk och vi gick en promenad bort till Linné och stannade till för en glasspaus på Järntorget. På väg hem kom vi på att vi ville äta indiskt så vi slank in på Tre Indier på Skanstorget och åt papadums, dal och limepicklade grönsaker.
I tisdags var jag ledig så jag lagade till en långkokt tomatsås. Inget fancy-pants alls utan en enkel variant med vitlök, gul lök, chili, tomatpuré (massor!) och krossade tomater. Gott i all sin enkelhet.
I onsdags åt vi hemmagjord pizza, som är något av det bästa jag vet. Bästa toppingen just nu och för all framtid? Krossad ananas, lök och kronärtskocka. Och, om jag är lite wild n crazy, champinjoner.
I torsdags demonstrerade jag tillsammans med min partner in crime Malin som har startat upp nätverket FENS tillsammans med två andra sjuksköterskekollegor. Efter Malins fantastiska tal gick vi till Hagabion och åt en bit mat. Jag, som nästan alltid äter deras löjligt goda, vegetariska nöt- och svampfärslimpa (som var slut när vi kom dit, buhu!) provade för första gången deras fyllda pasta med svampsås och grillad tomat.
I fredags var Calle på AW med sina kollegor och jag jobbade sent. Blev akut sugen på Malan’s famous monster sandwich på väg hem så den fick det bli, tillsammans med West Side Story som är en av mina favoritfilmer.
I lördags var det så fint väder så vi bestämde oss för att parkera på en uteservering. Vi gick till Familjen, vårt favorithäng all time, och påmindes åter igen om varför det stället är Göteborgs bästa restaurang. Drinkarna! Personalen! Maten! ALLT är banne mig perfekt. Jag åt sparris på längden och tvären och Calle körde på en klassiker – råbiff.
I söndags var jag sugen på att grilla så vi åkte till min storebror med familj och fixade hamburgare, pommes och beasås. Hej, hej sommar!
Den här helgen önskar jag att jag hängde med den här:
Well, hello.
…men, istället får jag snällt hålla mig till nästa vecka då vi åker till Skåne för att fira Valborg. Ikväll ligger jag på soffan, tittar på West Side Story och har precis festat till det med en hemmagjord, vegetarisk smörgåstårta modell jättestor. Livet kunde varit värre, med andra ord. Resten av helgen? Inte en enda plan! Hurra!
Jag bakar inte speciellt ofta nu för tiden, men det brukar däremot Calles mamma Bibbi göra. Goda saker dessutom, sådana som man omöjligt bara kan ta en bit av. I söndags festade vi till det med de här toscarutorna och jag såg Calle (-jag-äter-inte-sötsaker) ta två bitar. Det, mina vänner, är ett bra betyg.
Toscarutor
24 st, ungefär
150 g smör
2 dl socker
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 dl filmjölk
200 g blandade nötter (mandel, valnötter och hasselnötter t.ex)
100 g smör
1 dl socker
0,5 dl honung
2 msk vetemjöl
Sätt ugnen på 175°. Rör smör och socker pösigt och tillsätt äggen – ett i taget. Blanda mjöl och bakpulver i en separat bunke och blanda sedan ner i smeten tillsammans med filmjölken. Häll smeten i en form (ca 20*30 cm klädd med bakplåtspapper) och grädda knappt färdig i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Skålla och skala sötmandeln, rosta valnötterna och hasselnötterna i en torr stekpanna. Gnid av så mycket som möjligt av skalen med en handduk. Smält smöret tillsammans med socker och honung. Tillsätt vetemjöl, mandel och nötter. Låt sjuda ihop i någon minut, fördela sedan försiktigt över den halvgräddade kakan. Flytta upp kakan ett snäpp i ugnen och grädda ytterligare några minuter tills kakan har fått en fin gyllenbrun färg. Känn med en sticka när den är klar! Låt kakan svalna, skär sedan i bitar.
I den här familjen lagar vi väldigt mycket texmex, och det innebär för det mesta långkok på olika köttbitar tillsammans med tortillas och ett gäng goda tillbehör. För mig är det alltid en utmaning att hitta på något som jag kan äta istället för långkoken och för ett tag sedan provade jag en riktigt klassiker – refried beans.
Det är lite som en bönröra med jalapenos, kan man säga. Jag gjorde min röra i slow cookern – en ganska stor sats – och frös in det som blev över. Perfekt att plocka fram vid behov.
Refried beans
massor
500 g torkade pintobönor, rensade
1 tsk salt
1 stor gul lök, skalad och grovt hackad
4 vitlöksklyftor, rivna
1 jalapeno, finhackad
1 msk vitvinsvinäger
Lägg bönorna i en stor gryta och täck med vatten. Låt det koka upp, lägg över ett lock och låt det koka i 15 minuter. Ta grytan från värmen och häll bönorna i ett durkslag. Lägg bönorna i slow cookern och täck dem med vatten. Snåla inte med vattnet, det gör inget om det är några centimeters marginal. Tillsätt salt, lök, vitlök och jalapeno. Lägg på locket och tillaga på hög i 4-6 timmar. När bönorna börjar bli mjuka (-re), ta ut 2 dl vatten från slow cookern och spara i en kopp. Häll över bönorna i ett durkslag och skaka lätt. Lägg sedan i en mixer eller i en matberedare tillsammans med vinäger (har du en liten mixer får du göra det här i omgångar!) och lite av vattnet du tog från slow cookern. Mixa tills du har en någorlunda jämn bönröra (jag tycker det är godast om det är lite bönbitar kvar!) och tillsätt mer vatten om det behövs. Smaka av med salt.
Den här påsken har varit riktigt fin, trots att vi inte riktigt har firat som vi brukar. Men, vad gör det när solen skiner, utemöblerna är på plats och frukosten avnjuts på trädäcket? Inget alls. I matväg har den här veckan bjudit på kylskåpsrens, restaurangbesök och årets första grill.
I måndags var jag bestämt sugen på paprika stroganoff och det fick det bli. Bästa varianten gör man med vispgrädde, crème fraiche paprika chili och en stor klick tomatpuré. Till det – ris, såklart. Världens godaste matlåda dagen efter, kan jag meddela!
I tisdags bestämde vi oss för att gå ut och äta så vi slank in på Texas Lonhorn som ligger alldeles bredvid vår trappuppgång. Jag festade till det med vegetariska fajitas och Calle åt någon tortilla-och-kycklingvariant.
I onsdags skulle vi egentligen bort på middag men när det blev inställt i sista stund bestämde vi oss för att köra någon variant av kylskåpsrens. Vi gjorde wraps som vi fyllde med valnötter, soltorkade tomater, fetaost och massor av grönsaker. Calle hittade även några biffar som han tyckte passade bra till.
I torsdags åkte vi upp till landet för att fira påsk med Calles familj och Bibbi hade så snällt lagat mat till oss när vi kom upp. Köttfärspaj med paprika och till det en stor sallad.
I fredags var det traditionsenlig påsklunch, om än med sisådär 40 personer mindre än vad vi brukar vara. Efter påsk-och-snaps-lunchen var vi ganska trötta så till middag blev det bara en smörgås och lite fil.
I lördags var vädret exemplariskt och vi var ute precis hela dagen. På kvällen gjorde vi det man alltid måste göra när årets första, riktiga fina dag visar sig – vi grillade. Halloumi, ugnsrostade grönsaker och tzatziki. Svårslaget efter en så fin dag.
Idag åt vi middag innan vi åkte hem från landet och Bibbi bjöd på lammstek (till de andra) med en riktigt krämig och god potatisgratäng med purjolök (à la Per Morberg). Istället för lammstek festade till det med ett stort lass broccoli och till efterrätt blev det rabarberpaj med knäckigt täcke. Fin avslutning på den här påskhelgen.
Förra året inföll påsken i slutet av mars och jag kommer ihåg den väl. När jag tänker tillbaka på alla långfredagar vi har firat på landet gör jag ofta det ur ett visst väderperspektiv. Förra året var det alldeles för kallt för att sitta ute och dricka kaffe, året innan var det blåsigt, jag var sjuk och själv hemma och året innan det var det solsken och vårkänslor. Det här året utlovas ösregn, sol och +15° så det kan ju gå ungefär hur som helst.
Jag tycker inte att traditionell påskmat är speciellt intressant eftersom det ofta innefattar sill, lamm och Janssons frestelse (alltid denna Jansson!) men under årens påskmiddagar i Svanesund har det dykt upp en hel del spännande vegetariska recept som passar bra på buffébordet.
Deviled eggs med extra mycket tabasco äter jag ganska ofta men till påsk passar de såklart alldeles ypperligt. Calle brukar göra egen majonnäs (lägg två äggulor i en skål, tillsätt lite dijonsenap och pressad citron – häll över rapsolja i en smal strimma och vispa kraftigt tills du har en lagom fast majonnäs. Smaka av med salt och nymald svartpeppar) och blanda i röran. Går hur snabbt som helst och blir ljusår godare än den köpta varianten. Jag lovar.
Rödbetor på alla sätt och viss äter vi ofta på landet och den här varianten med pinjenötter och rucolasmör är en av mina favoriter! Extra mycket citronzest och massor av pinjenötter är prickarna över rödbetan, som vi brukar säga.
Det har nog inte undgått någon frekvent läsare av den här bloggen att västerbottensost är något av det bästa jag vet. Den här förrätten står med andra ord högt i kurs – en västerbotten royal toppad med gräslök och vegetarisk kaviar. Perfekt att förbereda, dessutom.
Ännu mer rödbetor, såklart. Västerbottensost ligger alltså bra till, men det gör även pepparrot. Jag har pepparrot på nästan allt, men allra helst på en rostad macka. Eller som här, på en kokt rödbeta tillsammans med lite grädde. Ljuvligt.
Har ni fått tag på årets första sparris kan jag bara gratulera – och rekommendera er att göra den här varianten med ett täckte av parmesansmulor och rucola.
Ingen buffé utan sallad, tycker jag. Den här varianten med jordärtskocka är riktigt fin! Har ni några torkade kantareller kvar passar de ju ypperligt i den här salladen, har ni inte det tycker jag ni ska steka på några skogschampinjoner och blanda i.
Nu ska jag börja packa för om några timmar åker vi mot Svanesund och möter upp Calles familj. Hoppas att ni alla får en riktigt fin påsk!
Den här veckan har det varit fullt upp med allt från besök vid bikupan till ölmässa. Där emellan har vi ätit raggmunkar, blivit bjudna på middag och varit en runda på landet. En fin vecka, helt enkelt!
I måndags bjöd Calle på en riktig klassiker – raggmunkar med rårörda lingon. Till det? Ett stort glas mjölk och söndagens avsnitt av Lillyhammer. Raggmunkar är något av det bästa jag vet och för mig hade det inte varit några problem att äta det här två gånger i veckan året om.
I tisdags var jag och resten av gänget på jobbet bortbjudna till vår vän och kollega Sandra och vi bjöds på paj, ostar, kex, sallad och en löjligt god chokladkaka till efterrätt. Rullade hem därifrån, bokstavligt talat.
I onsdags åt jag rester eftersom jag hade ett styrelsemöte med vår bostadsrättsförening kort efter att jag kommit hem från jobbet. Calle hade förberett en lasagne dagen innan och den åt jag med en perfekt (hallelulja!) avokado och, erm, tabasco.
I torsdags var vi på landet nästan hela dagen tillsammans med Calles föräldrar så när vi kom hem var vi vrålhungriga och det var snabb mat som gällde. Som vanligt när tiden tryter blev det den här pastasalladen (den kommer en gång i veckan, som ni märker…) och den ÄR verkligen ett av de bästa vardagsrätterna jag vet.
I fredags kom mina syskon med respektive och min farbror på besök eftersom vi skulle gå på öl- och whiskymässan tillsammans. Innan vi gick dit bjöd vi på carnitas med tillbehör och för mig som inte är så förtjust i sådant blev det istället svarta bönor och syrad lök som jag (bland annat) fyllde mina tortillas med.
I lördags orkade inte vi laga mat så vi traskade ner till vår närmsta (och bästa!) thairestaurang och festade till det med pad thai, vilket jag beställer 99% av gångerna vi är där. Alldeles ljuvligt gott, speciellt med extra limejuice och massor av krossade jordnötter. (Tanken var att vi egentligen skulle gå till Linnea, men orken fanns inte riktigt där så vi får skjuta på det ett litet tag. Återkommer med rapport.)
I söndags ville jag äta precis vad som helst som passar till pressgurka så Calle lagade till en riktig söndagsklassiker – köttbullar, kokt potatis och brunsås. Svårslaget en söndag, tycker jag.
Ok, såhär är det. Vi lämnade Åland förra söndagen och kvar glömde vi laddaren till min dator. På väg till Åland crashade dessutom mitt favoritobjektiv till kameran och på Calles dator, som jag just nu lånar, finns det (jag överdriver inte) två bilder. Den ena ser ut såhär:
…och den andra ser ut såhär:
True story. Inte speciellt bloggvänligt material, som ni förstår. Så, tills det att min nya laddare kommer (vilket borde vara snart) kan vi väl kallprata lite sålänge. Hur mår ni? Jag mår bra. Vi inväntar mina syskon med respektive + min farbror som ska äta middag hos oss innan vi ska gå på öl- och whiskymässan ikväll. Hurra! Vet ni förresten vad det är för grön historia på nedersta bilden? Annars tror jag bestämt att Åsa kan berätta vad det är…
Det har blivit lite av en tradition att sammanställa en lista med tips på restauranger i Göteborg, för oavsett hur mycket mycket mat jag skriver om är det restaurangtips som efterfrågas mest i den här bloggen. Här kommer en uppdaterad version för 2014. Vissa som har varit på listan har plockats bort och vissa har tillkommit, som sig bör.
RUNT AVENYN, INNANFÖR VALLGRAVEN
Familjen I Arkivgatan I (bra veg)
Familjen är ett fantastiskt ställe. Få restauranger har så bra vegetariska alternativ, så coola drinkar (den senaste tiden har drinklistan gått från grymt bra till outstanding) och så trevlig personal. Man känner sig som hemma. Direkt. Vi brukar aldrig boka bord men är å andra sidan oftast här på vardagarna så om ni ska hit på helgen – ring och kolla läget först.
Gropen I Stora Teatern I (bra veg) STÄNGT!
Jag gillar det här stället. Inredningen, chipsen man får innan maten (åh, vad goda de är!) och drinkarna. Speciellt Gin & Yang, den hoppas jag stannar kvar för evigt på menyn. Gropen har inget överflöde på vegetarisk mat men det som erbjuds är riktigt gott.
Tre små rum I Kristinelundsgatan I Lorensberg
Har ni sett Seinfeld-avsnittet soup-nazi? Det här är Göteborgs motsvarighet om man bara byter ut soppan mot öl. Mannen bakom disken skämtar aldrig om öl. När jag tänker efter tror jag inte han skämtar om något, faktiskt, men stället har mer öl än något annat och jag gillar det, trots allt. Dessutom spelar de jazz, min andra stora kärlek här i livet.
Kanolds I Grönsakstorget STÄNGT!
Det är inte ofta vi äter frukost ute men om vi gör det vill jag gärna gå hit. Frukostbuffén är inte speciellt stor men den är god, och som avslutning får man en liten chokladpralin (Kanolds är en gammal anrik chokladtillverkare i Göteborg). Svårslagen början på dagen.
Smörrebrödsbageriet på Södra vägen STÄNGT!
Vårt lokala hak för frukost/lunch. Serverar en mängd olika smörrebröd med massor av olika pålägg men de har även söta saker (läs: gudomliga wienerbröd) och kaffe.
Bar Himmel STÄNGT!
Äntligen har någon gjort något med Götaplatsen som annars mest är en samlingsplats för Volvoklubben (raggarversionen) på helgerna. Bar Himmel har fixat bra musik, bar och bästa läget i stan. Rullavstånd hem för mig, dessutom. Drinkställe framför matställe (så ät innan).
Baren på Avalon I Kungstorget I NY!
En av Göteborgs bästa drinkbarer just nu. Inte det billigaste stället i stan men helt klart värt en slant extra.
Forssén & Öberg I Kyrkogatan I NY!
Trevligt häng med bubbel och smårätter på menyn.
Litet ställe (utan bordsbokning) som serverar spännande dumplings som inga andra i denna stad. Trångt och litet men väldigt mysigt. Bra menyer som gör att man får inte lite av varje och kan smaka på mycket. Finns även en restaurang på Kastellgatan i Linnéstan.
Texas Longhorn I Södra Vägen I Lorensberg
Ständig favorit hos mig och Calle. Ironiskt att en av Göteborgs mest ikoniska köttrestauranger har ett så bra vegetariskt alternativ som får mig att vilja gå dit om och om igen… Men, det är sant. Gott är det, ganska dyrt men avslappnat och familjärt.
Barrique I Berzeliigatan I NY!
Restaurang som är rena himmelriket för oss som är intresserade av vin. Trevlig personal, bra läge nära stan och alltid vegetariskt alternativ (bra sådana, dessutom!) på menyn.
Masala I Berzeliigatan I (bra veg)
Bra indier med bra vegetariska alternativ. Underbar mangolassi om man är på det humöret. Mycket mat för lite pengar och ett väldigt bra läge med nära till Götaplatsen, Avenyn och allt annat man kan tänkas vilja se när man är i Göteborg.
Heaven 23 I Gothia tower, Korsvägen I (bra veg)
Längst uppe i ett av Gothiatornen ligger Heaven 23 som (tyvärr) mest är kända för sina enorma räksmörgåsar. Det är synd, för deras à la carte-meny är riktigt, riktigt bra. De har fina vegetariska alternativ, bra viner och en vidunderlig utsikt. Mer finmiddag än kväll-på-stan-middag.
VASASTAN & LINNÉ
Lilla Linné I Linnégatan STÄNGT!
Trots att vi mycket sällan tar oss bort till Linnéstan finns här ju himla fina ställen att hänga på. Lilla Linné, till exempel, som har storebror Linnéterrassen en våning upp. God mat enligt konceptet svenska tapas och ett überutbud av svenska ölsorter.
Cyrano I Viktoriagatan I Calles tips
Skulle det inte vara för att Calle hade offrat sin ena njure för en pizza från Cyrano hade jag inte haft med det här stället på listan. Jag tycker pizzorna är för tunna och alldeles för dyra, men det tycker inte Calle. Här serveras så kallade medelhavspizzor modell tunn botten och Roxanne är pizzan som du kommer offra din njure för. Finns på fler platser i stan.
Hagabion I Linnégatan I NY! I (bra veg)
Alternativt, kan vi kanske kalla det? Bra vegetarisk meny, speciellt färslimpan som serveras med potatis och gräddsås. Ljuvlig.
Burgersson I Skanstorget I NY!
Göteborgs motsvarighet till Flippin Burgers. Göteborgs bästa burgare enligt Calle och Göteborgs bästa vegburgare enligt mig.
UTANFÖR INNERSTAN
Guldhedens vattentorn I Guldheden I NY!
Inget speciellt i fikaväg (bryggkaffe och en trött kaka) men värt enbart för den otroliga utsikten. Man ser allt! Hissen upp är en historia för sig.
Morotssallad på Gunnebo.
Gunnebo Slott I Möndal I NY!
Mitt och Pernillas favoritcafé ligger på Gunnebo Slott vid Stensjön i Mölndal. Omgivningarna är outstanding och att sitta på uteserveringen och dricka te och äta kakor en ledig eftermiddag, det är svårslaget.
MEN MER DÅ?
Kolla in hos Russinet för mer tips från hennes del av stan, hos Sofie för kiddo-vänliga alternativ och släng iväg en kommentar om du själv råkar veta vart man kan hitta den bästa maten i (eller utanför!) stan.