I den här familjen lagar vi väldigt mycket texmex, och det innebär för det mesta långkok på olika köttbitar tillsammans med tortillas och ett gäng goda tillbehör. För mig är det alltid en utmaning att hitta på något som jag kan äta istället för långkoken och för ett tag sedan provade jag en riktigt klassiker – refried beans.

Det är lite som en bönröra med jalapenos, kan man säga. Jag gjorde min röra i slow cookern – en ganska stor sats – och frös in det som blev över. Perfekt att plocka fram vid behov.

Refried beans
massor

500 g torkade pintobönor, rensade

1 tsk salt

1 stor gul lök, skalad och grovt hackad

4 vitlöksklyftor, rivna

1 jalapeno, finhackad

1 msk vitvinsvinäger

Lägg bönorna i en stor gryta och täck med vatten. Låt det koka upp, lägg över ett lock och låt det koka i 15 minuter. Ta grytan från värmen och häll bönorna i ett durkslag. Lägg bönorna i slow cookern och täck dem med vatten. Snåla inte med vattnet, det gör inget om det är några centimeters marginal. Tillsätt salt, lök, vitlök och jalapeno. Lägg på locket och tillaga på hög i 4-6 timmar. När bönorna börjar bli mjuka (-re), ta ut 2 dl vatten från slow cookern och spara i en kopp. Häll över bönorna i ett durkslag och skaka lätt. Lägg sedan i en mixer eller i en matberedare tillsammans med vinäger (har du en liten mixer får du göra det här i omgångar!) och lite av vattnet du tog från slow cookern. Mixa tills du har en någorlunda jämn bönröra (jag tycker det är godast om det är lite bönbitar kvar!) och tillsätt mer vatten om det behövs. Smaka av med salt.