Förra året inföll påsken i slutet av mars och jag kommer ihåg den väl. När jag tänker tillbaka på alla långfredagar vi har firat på landet gör jag ofta det ur ett visst väderperspektiv. Förra året var det alldeles för kallt för att sitta ute och dricka kaffe, året innan var det blåsigt, jag var sjuk och själv hemma och året innan det var det solsken och vårkänslor. Det här året utlovas ösregn, sol och +15° så det kan ju gå ungefär hur som helst.

Jag tycker inte att traditionell påskmat är speciellt intressant eftersom det ofta innefattar sill, lamm och Janssons frestelse (alltid denna Jansson!) men under årens påskmiddagar i Svanesund har det dykt upp en hel del spännande vegetariska recept som passar bra på buffébordet.

Deviled eggs med extra mycket tabasco äter jag ganska ofta men till påsk passar de såklart alldeles ypperligt. Calle brukar göra egen majonnäs (lägg två äggulor i en skål, tillsätt lite dijonsenap och pressad citron – häll över rapsolja i en smal strimma och vispa kraftigt tills du har en lagom fast majonnäs. Smaka av med salt och nymald svartpeppar) och blanda i röran. Går hur snabbt som helst och blir ljusår godare än den köpta varianten. Jag lovar.

Rödbetor på alla sätt och viss äter vi ofta på landet och den här varianten med pinjenötter och rucolasmör är en av mina favoriter! Extra mycket citronzest och massor av pinjenötter är prickarna över rödbetan, som vi brukar säga.

Det har nog inte undgått någon frekvent läsare av den här bloggen att västerbottensost är något av det bästa jag vet. Den här förrätten står med andra ord högt i kurs – en västerbotten royal toppad med gräslök och vegetarisk kaviar. Perfekt att förbereda, dessutom.

Ännu mer rödbetor, såklart. Västerbottensost ligger alltså bra till, men det gör även pepparrot. Jag har pepparrot på nästan allt, men allra helst på en rostad macka. Eller som här, på en kokt rödbeta tillsammans med lite grädde. Ljuvligt.

Har ni fått tag på årets första sparris kan jag bara gratulera – och rekommendera er att göra den här varianten med ett täckte av parmesansmulor och rucola.

Ingen buffé utan sallad, tycker jag. Den här varianten med jordärtskocka är riktigt fin! Har ni några torkade kantareller kvar passar de ju ypperligt i den här salladen, har ni inte det tycker jag ni ska steka på några skogschampinjoner och blanda i.

Nu ska jag börja packa för om några timmar åker vi mot Svanesund och möter upp Calles familj. Hoppas att ni alla får en riktigt fin påsk!