Det har blivit lite av en tradition att sammanställa en lista med tips på restauranger i Göteborg, för oavsett hur mycket mycket mat jag skriver om är det restaurangtips som efterfrågas mest i den här bloggen. Här kommer en uppdaterad version för 2014. Vissa som har varit på listan har plockats bort och vissa har tillkommit, som sig bör.

RUNT AVENYN, INNANFÖR VALLGRAVEN

Familjen I Arkivgatan I (bra veg)

Familjen är ett fantastiskt ställe. Få restauranger har så bra vegetariska alternativ, så coola drinkar (den senaste tiden har drinklistan gått från grymt bra till outstanding) och så trevlig personal. Man känner sig som hemma. Direkt. Vi brukar aldrig boka bord men är å andra sidan oftast här på vardagarna så om ni ska hit på helgen – ring och kolla läget först.

Gropen I Stora Teatern I (bra veg) STÄNGT!

Jag gillar det här stället. Inredningen, chipsen man får innan maten (åh, vad goda de är!) och drinkarna. Speciellt Gin & Yang, den hoppas jag stannar kvar för evigt på menyn. Gropen har inget överflöde på vegetarisk mat men det som erbjuds är riktigt gott.

Tre små rum I Kristinelundsgatan I Lorensberg

Har ni sett Seinfeld-avsnittet soup-nazi? Det här är Göteborgs motsvarighet om man bara byter ut soppan mot öl. Mannen bakom disken skämtar aldrig om öl. När jag tänker efter tror jag inte han skämtar om något, faktiskt, men stället har mer öl än något annat och jag gillar det, trots allt. Dessutom spelar de jazz, min andra stora kärlek här i livet.

Kanolds I Grönsakstorget STÄNGT!

Det är inte ofta vi äter frukost ute men om vi gör det vill jag gärna gå hit. Frukostbuffén är inte speciellt stor men den är god, och som avslutning får man en liten chokladpralin (Kanolds är en gammal anrik chokladtillverkare i Göteborg). Svårslagen början på dagen.

Smörrebrödsbageriet på Södra vägen STÄNGT!

Vårt lokala hak för frukost/lunch. Serverar en mängd olika smörrebröd med massor av olika pålägg men de har även söta saker (läs: gudomliga wienerbröd) och kaffe.

Bar Himmel STÄNGT!

Äntligen har någon gjort något med Götaplatsen som annars mest är en samlingsplats för Volvoklubben (raggarversionen) på helgerna. Bar Himmel har fixat bra musik, bar och bästa läget i stan. Rullavstånd hem för mig, dessutom. Drinkställe framför matställe (så ät innan).

Baren på Avalon I Kungstorget I NY!

En av Göteborgs bästa drinkbarer just nu. Inte det billigaste stället i stan men helt klart värt en slant extra.

Forssén & Öberg I Kyrkogatan I NY!

Trevligt häng med bubbel och smårätter på menyn.

Dubbel Dubbel I Surbrunnsgatan I Kungshöjd I (bra veg)

Litet ställe (utan bordsbokning) som serverar spännande dumplings som inga andra i denna stad. Trångt och litet men väldigt mysigt. Bra menyer som gör att man får inte lite av varje och kan smaka på mycket. Finns även en restaurang på Kastellgatan i Linnéstan.

Texas Longhorn I Södra Vägen I Lorensberg
Ständig favorit hos mig och Calle. Ironiskt att en av Göteborgs mest ikoniska köttrestauranger har ett så bra vegetariskt alternativ som får mig att vilja gå dit om och om igen… Men, det är sant. Gott är det, ganska dyrt men avslappnat och familjärt.

Barrique I Berzeliigatan I NY!

Restaurang som är rena himmelriket för oss som är intresserade av vin. Trevlig personal, bra läge nära stan och alltid vegetariskt alternativ (bra sådana, dessutom!) på menyn.

Rosencaféet I Trädgårdsföreningen I NY!
Mången dagar har jag spenderat på en filt på gräsmattan med ett glas rosévin och ett bakverk från Rosencaféet. Knappast något speciellt i matväg men hit går man för omgivningen.

Masala I Berzeliigatan I (bra veg)
Bra indier med bra vegetariska alternativ. Underbar mangolassi om man är på det humöret. Mycket mat för lite pengar och ett väldigt bra läge med nära till Götaplatsen, Avenyn och allt annat man kan tänkas vilja se när man är i Göteborg.

Heaven 23 I Gothia tower, Korsvägen I (bra veg)
Längst uppe i ett av Gothiatornen ligger Heaven 23 som (tyvärr) mest är kända för sina enorma räksmörgåsar. Det är synd, för deras à la carte-meny är riktigt, riktigt bra. De har fina vegetariska alternativ, bra viner och en vidunderlig utsikt. Mer finmiddag än kväll-på-stan-middag.

Saluhallen I Kungstorget
Den nyrenoverade Saluhallen förtjänar alltid ett besök. Här finns det mesta i matväg och dessutom en stor park i närheten så du kan sätta dig ner och äta upp allt du köpt. Favoriter i hallen är Hildas ost och det där stället med fyllda pitabröd.

Gourmetkorv I Calles tips I Södra Larmgatan
Calles all time favorithak med en uppsjö av olika korvar, surkål, stark senap och rostad lök. Stället är pyttelitet så en solig dag är det bäst att ta med sig maten och sätta sig i någon park i närheten. En regnig dag trängs man eller går någon annanstans. Eller äter jättefort.
Lasse på Heden I Heden (doh…) I Calles tips
Ännu ett av Calles favoritställen. Egentligen ett helt vanligt gatukök (det får man inte kalla det för Calle) med en chipotleburgare att svimma för. Gott potatismos, säger jag.

VASASTAN & LINNÉ

Maharani I Första långgatan I (bra veg)
Annan välkänd och bra indisk restaurang på Första Långgatan. Bra och lite “finare” indisk mat, perfekt ställe att äta på innan konsert eller utekväll på Pustervik som ligger i närheten.
Röhsskas Café I Vasagatan I NY!
Caféet som tillhör Röhsska muséet samarbetar med Gunnebo Slott och serverar deras goda smörgåsar och bakverk. Hurra!

Lilla Linné I Linnégatan STÄNGT!
Trots att vi mycket sällan tar oss bort till Linnéstan finns här ju himla fina ställen att hänga på. Lilla Linné, till exempel, som har storebror Linnéterrassen en våning upp. God mat enligt konceptet svenska tapas och ett überutbud av svenska ölsorter.

Cyrano I Viktoriagatan I Calles tips

Skulle det inte vara för att Calle hade offrat sin ena njure för en pizza från Cyrano hade jag inte haft med det här stället på listan. Jag tycker pizzorna är för tunna och alldeles för dyra, men det tycker inte Calle. Här serveras så kallade medelhavspizzor modell tunn botten och Roxanne är pizzan som du kommer offra din njure för. Finns på fler platser i stan.

Hagabion I  Linnégatan I NY! I (bra veg)

Alternativt, kan vi kanske kalla det? Bra vegetarisk meny, speciellt färslimpan som serveras med potatis och gräddsås. Ljuvlig.

Burgersson-burgare.

Burgersson I Skanstorget I NY!

Göteborgs motsvarighet till Flippin Burgers. Göteborgs bästa burgare enligt Calle och Göteborgs bästa vegburgare enligt mig.

UTANFÖR INNERSTAN

Guldhedens vattentorn I Guldheden I NY!

Inget speciellt i fikaväg (bryggkaffe och en trött kaka) men värt enbart för den otroliga utsikten. Man ser allt! Hissen upp är en historia för sig.

Morotssallad på Gunnebo.

Gunnebo Slott I Möndal I NY!

Mitt och Pernillas favoritcafé ligger på Gunnebo Slott vid Stensjön i Mölndal. Omgivningarna är outstanding och att sitta på uteserveringen och dricka te och äta kakor en ledig eftermiddag, det är svårslaget.

MEN MER DÅ?

Kolla in hos Russinet för mer tips från hennes del av stan, hos Sofie för kiddo-vänliga alternativ och släng iväg en kommentar om du själv råkar veta vart man kan hitta den bästa maten i (eller utanför!) stan.