Hur det går med vår odlingslott? Tackar som frågar. Det går bra! Nu, i alla fall. Vi har gjort en hel del misstag, börjat om och lärt oss en hel del på vägen. Att odla på offentlig plats har ju sina utmaningar har det visat sig för vissa har blivit av med plantor – bland annat vi som är två chiliplantor fattigare. Förutom det har det inte varit några större missöden för just vår del, men vi har lärt oss följande:
Låt första säsongen bli en experimentsäsong. Av det vi odlade första omgången var det massor som inte kom upp så vi planterade om och har nu fått en stadig – om än liten – odling! Kör på några säkra kort (bönor är tacksamt) så slipper du känna dig helt misslyckad när inte allt växer som det ska. Just nu stoppar vi dessutom ner saker hejvilt för att se vad som fungerar – senast idag åkte en vitlöksklyfta i marken, och dessutom fick vi en fin liten piplöksplanta av några odlingsgrannar. Tack!
Ge det lite tid. Några av våra tomatplantor har sett riktigt sorliga ut men i takt med att veckorna har gått har de verkligen hämtat upp sig och flera av plantorna bär nu tomater som bara ska mogna lite till innan vi kan skörda! Vissa av paprikorna ser fortfarande lite trötta ut men med lite tur kommer även de igång så småningom. Alltså – ge inte upp om de inte ser stora och kraftiga ut från början, det kommer!
Är det där en växt? Eller ogräs? Jag och Calle har haft högintressanta diskussioner vid odlingslotten för det är i ärlighetens namn inte helt lätt att hålla koll på vad som är vad. Markera noga ut vad ni planterar (och var) för helt plötsligt dyker det upp växter till höger och vänster. En av de största och ståtligaste plantorna vi hade var just ogräs. Synd, för det var ett riktigt praktexemplar (och jag var fast övertygad om att det skulle bli en brysselkålsplanta av det…)
Vattna inte så ofta. Vattna istället jättemycket fast inte så många gånger – det har vi lärt oss efter att vår odlingsguru Hanna berättat att hon vattnat två gånger (!) sedan midsommar. Växterna klarar mer än man tror. Vi har dessutom, efter tips från många andra odlare, börjat täcka jorden med det vi kan hitta – gräs, löv, halm och allt däremellan – för att förhoppningsvis slippa ogräset och just för att alltså vattna mindre.
Skaffa en odlingsbibel. Vi fick tips av Hanna om Runåbergs Fröer och den boken har hjälpt oss med mycket – vad vi ska odla, hur vi ska odla det och dessutom köpte vi alla våra fröer från deras hemsida. Mycket smidigt för odlingsnoviser som oss.
Jag är oändligt glad för vår lilla odlingslott. Att komma dit och se vad som har växt, om det har kommit tomater och såklart för att spana in hur det går för alla andra på området – det är riktigt kul! Att ha den där lilla plätten med jord är som att ha en alldeles egen liten trädgård trots att man bor mitt inne i stan. Bor du i Göteborg och är sugen på en egen liten lott kan du kolla in här – projektet stadsnära odlings drivs i flera av Göteborgs stadsdelar. Just vår förening hittar du här.
Imorgon åker vi till Köpenhamn för en weekend-mitt-i-veckan eller semester-efter-semestern som vi brukar kalla det. Vinnande koncept. På onsdag kväll ska vi titta på Neil Young som spelar på Forum och förutom det tänker jag att vi ska kolla in Torvehallarna, äta smörrebröd, besöka Royal Copenhagen, göra det obligatoriska besöket vid Lille Havfrue och såklart äta massor med god mat. Linda har en grym Köpenhamnsguide som jag tar med mig – kolla in den här!
Förutom att längta efter konserten har jag haft massor med roliga saker för mig den senaste tiden – bland annat hade vi en mini-MBT hemma hos Rebecca förra veckan och det var som vanligt alldeles fantastiskt att ses. Jag är väldigt glad för vår lilla grupp som ses så ofta vi kan och livet hade varit bra mycket tråkigare utan våra träffar. Tema för kvällen var ”vad du hinner” och jag tog med mig något av det bästa jag vet – foccacia. Den här gången toppad med lök men ungefär vad som helst går ju bra annars – soltorkade tomater, rosmarin, oliver… you name it.
Foccacia med lök
1 plåt
50 g jäst
5 dl fingervarmt vatten
12 dl vetemjöl special
2 tsk salt
2 msk olivolja
1 gul lök
2 msk flingsalt
Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite av det fingervarma vattnet. Tillsätt resten av vattnet och blanda i hälften av mjölet, tillsätt saltet och rör en stund. Tillsätt resten av mjölet och knåda till en smidig deg, jag brukar köra ungefär 10 minuter i assistenten. Häll olivoljan i en bunke, häll i degen och rör runt degen i oljan. Täck över och låt degen jäsa i ungefär en timme. Skala och skiva löken tunt. Lägg över den jästa degen på en bakplåtspappersklädd plåt och tryck ut degen så att den täcker nästan hela plåten. Pensla degen med olivolja, tryck ner löken och strö över salt. Låt jäsa i ytterligare 40 minuter. Sätt ugnen på 225° och grädda brödet mitt i ugnen i 20-25 minuter. Låt svalna på galler.
Det är galet varmt i Göteborg! Alldeles underbart, med andra ord (bortsett från att jag vaknar på natten och tror att jag bor i en djungel). Nåväl, det är sommarnätter som de här som jag kommer längta efter i mitten av november, även om jag i hemlighet ser fram emot regniga höstkvällar med tända ljus. Snart så.
Jag har varit inne i en långvarig knäckebrödsperiod den senaste tiden men så fort vi kom hem i fredags blev jag sugen på att baka bröd. Ingen jäst hade vi hemma men desto mer mjölslattar, bakpulver och ett gäng bananer så det fick det bli – ett bananbröd.
Bananbröd
1 limpa
2 dl fiberhavregryn
4 dl dinkelmjöl fullkorn
1 dl dinkelmjöl siktat
1 dl krossade linfrön
0,5 dl chiafrön
2 tsk bikarbonat
1,5 tsk salt
4,5 dl yoghurt
2 msk honung
2 bananer, mosade
Sätt ugnen på 200°. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och rör runt tills det är ordentligt blandat. Rör i yoghurt, honung och bananer. Häll smeten i en smord, avlång bakform och grädda i nedre delen av ugnen i ungefär 50-55 minuter Låt brödet svalna på ett galler under bakduk (men smaka av en skiva med ett tjockt lager smör).
Det är varma dagar i Göteborg och vi äter kall lunch, sen middag och dricker iste i mängder. Det har varit en hemma-helg deluxe och vi har mest gått omkring och skrotat och tittat på film men idag gick vi ner på stan för att köpa glass men hamnade istället på Paddan – inte de tråkiga nya båtarna utan den fina gamla varianten i trä – och fick en guidad tur i vår hemstad. Och vad fin den är, den här staden. Ful-fin på något sätt.
Ibland blir man så hemmablind att man lite glömmer av att uppskatta det man har runt omkring sig men i år firar jag och Göteborg 10 år tillsammans och jag ska försöka bli lite bättre på att ta tillvara på godbitarna som finns här. Som att promenera i Trädgårdsföreningen, ha picknick vid Röda Sten och besöka Liseberg lite oftare än en gång vartannat år.
De här riktigt varma dagarna är jag inte speciellt sugen på mat mitt på dagen men Calle Skalman Ljungblad får tunnelseende om han inte får mat i sig regelbundet så igår slängde vi ihop en enkel cesarsallad till lunch. Vi gör alltid efter Pickipickis recept med kyckling till Calle och quornfilé till mig. Den här gången glömde vi krutongerna men med extra parmesan och dressing gick det finfint ändå.
Nästan två veckors turné är över och vi har (äntligen) landat hemma. Det är alldeles underbart att hälsa på vänner och familj men att komma hem till sitt eget hem, det är bäst av allt.
En Calle, En Madick och en Herr Kantarell.
Igår tog vi med oss ett av syskonbarnen och plockade svamp. Även om det är tidigt än så länge hittade vi några kantareller och äntligen – äntligen – har vi hittat ett bra svampställe som kommer att krylla av kantareller om någon månad. Hurra!
Men, nu ska jag ta ledigt från dator och njuta av en helt hemma-ledig helg tillsammans med Callen. Kanske blir det Batman-mataron, kanske inte. Kanske beställer vi en pizza ikväll, kanske inte. Det är spännande nästan jämt i den här lilla familjen. Trevlig helg!
Från Åland via Orust till Skåne. Vi kom ner till mamma och pappa i tisdags och jag har redan hunnit med en hel del – att lära mig att virka, till exempel, och så har jag såklart kastat boll (om och om och om och om*234323) till Nallebjörnen, och imorgon ska vi ut på svampjakt.
Men, nu var det den här chokladdesserten vi skulle prata om. Innan vi åkte till Åland åt vi nämligen den här enkla och ack så goda efterrätten på Orust, och det vore en skam om ni inte fick ta del av det här (oerhört avancerade) receptet. Direktkvalificering till receptmappen det-ska-gå-snabbt-desserter, kan jag lova.
Chokladdessert med flingsalt
4-6 portioner
2 dl grädde
200 g (mörk) chokladkaka
flingsalt på toppen
Värm grädden, hacka chokladen i mindre bitar och rör ner. Vispa tills du har en jämn smet. Häll upp i portionsformar och låt stelna. Plocka fram strax innan servering, strö över flingsalt. Servera med färska bär.
Oj, vilken helg. I söndags morse staplade vi hem vid fem-snåret, lyckades somna trots att det var ljust och vaknade sex timmar senare, knappt utvilade. Precis som det ska vara när ens bästa vänner har gift sig. Vilken magisk dag och kväll det var!
Att ha bröllopsfest på Pommern var magiskt. Jag kände mig lite som en sjöman hela kvällen och fick hålla mig från att brista ut i spontandans och sjunga Anchors away.
Jag och Calle gjorde snittarna som vi åt till champagnen och förutom fröknäcke, piroger och parmesankex gjorde vi en hemmasnickrad variant av västerbottenpaj som blev väldigt god!
Västerbottensnittar
ett helt gäng…
färdiga smördegsplattor
philadelphiaost
riven västerbottensost
salt, nymald svartpeppar
cocktailtomater, tunt skivade
finhackad gräslök
(ägg till pensling)
Sätt ugnen på 225°. Blanda philadelphiaost och riven västerbottensost, smaka av med salt och peppar. Låt stå en stund i kylskåp så att röran sätter sig. Ta fram frysta, färdiga smördegsplattor och lägg på en plåt. Låt tina något. Pensla med ett uppvispat ägg och bred sedan på västerbottenröran. Lägg på tomater och grädda i ugn i ungefär 15-20 minuter. Låt svalna på galler och skär i mindre bitar.
I torsdags kväll kom vi till Åland och idag är det lördag och om några timmar gifter sig två av våra bästa vänner på Pommern, den fyrmastade stålbarken som ligger förtöjd i Mariehamn. Vanligtvis är det ett museum men idag har det förvandlats till världens bästa plats för ett bröllop och jag ser så fram emot att skåla för Minna och Manne på akterdäck.
Annars på Åland? Vi har ätit god mat, träffat vänner, fixat med bröllopsförberedelser och längtat till just den här dagen, och nu är det dags. Stort grattis till #minnamanne idag! Hurra!
Vi har lata (och soliga!) dagar på landet och den här veckan har jag flera gånger tänkt att livet är bra fint, ändå. Vi har åkt ut med båten, badat, träffat vänner, ätit goda middagar och kollat fotboll.
Rest in piece, makrills.
Min sjöhest.
Men, nu tar vi semester från Svanesund och åker mot Åland – på lördag vankas det bröllop för Minna och Manne (äntligen!) och imorgon bitti bär det av hela vägen till Mariehamn. Hurra!
Hjälp, vad det har åskat inatt. Det satte igång runt 05 och höll på ett bra tag, och gick från småmuller till rejäla knallar som till och med fick Calle-jag-sover-igenom-orkaner-Ljungblad att vakna. Nu har jag precis gått upp och när man tittar ut syns det inte ett spår efter nattens oväder – solen skiner, havet glittrar och det är varmt. Idag fortsätter semesterlunken, Calle ska ut med sin segelbåt och jag ska, tja, jag vet inte. Läsa en bok kanske, ta ett dopp i havet. Vi får väl se.
Igår åt vi något som har blivit en riktig favorit den senaste tiden – ett recept signerat Markus Aujalay och som man hittar in hans kokbok Mat hemma och på krogen. De andra åt med lammracks och jag festade till det med en god vegetarisk biff. Ni får originalreceptet.
Lammracks med ugnsrostad potatis, oliver och syrad rödlök
4 portioner
2 lammracks
1 kg potatis (fast sort)
1 dl rapsolja
2 rödlökar, skurna i tjocka ringar
2 msk rödvinsvinäger
(rapsolja och smör till stekning)
4 vitlöksklyftor, grovt krossade
1 kvist timjan
8 romanticatomater, halverade
1 dl svarta oliver med kärna
200 g fetaost, smulad
rucola
salt, nymald svartpeppar
Halvera potatisen och lägg i en långpanna. Häll på olja och rosta i ugn på 220° i ungefär 20 minuter. Marinera rödlöken i rödvinsvinägern. Bryn köttet i olja i en stekpanna tills det fått fin färg. Tillsätt tre matskedar smör, vitlök och timjan. Fortsätt steka köttet i ytterligare någon minut och ös det regelbundet med smöret. Stäng av ugnen och lägg köttet och de halverade tomaterna över potatisarna i långpannan. Låt köttet steka färdigt i eftervärmen i ugnen tills det har en innertemperatur på 58°. Ta ut plåten och lägg på rödlök och oliver. Strö över fetaost och rucola, smaka av med salt och peppar.