Hjälp, vad det har åskat inatt. Det satte igång runt 05 och höll på ett bra tag, och gick från småmuller till rejäla knallar som till och med fick Calle-jag-sover-igenom-orkaner-Ljungblad att vakna. Nu har jag precis gått upp och när man tittar ut syns det inte ett spår efter nattens oväder – solen skiner, havet glittrar och det är varmt. Idag fortsätter semesterlunken, Calle ska ut med sin segelbåt och jag ska, tja, jag vet inte. Läsa en bok kanske, ta ett dopp i havet. Vi får väl se.

Igår åt vi något som har blivit en riktig favorit den senaste tiden – ett recept signerat Markus Aujalay och som man hittar in hans kokbok Mat hemma och på krogen. De andra åt med lammracks och jag festade till det med en god vegetarisk biff. Ni får originalreceptet.

Lammracks med ugnsrostad potatis, oliver och syrad rödlök

4 portioner

2 lammracks

1 kg potatis (fast sort)

1 dl rapsolja

2 rödlökar, skurna i tjocka ringar

2 msk rödvinsvinäger

(rapsolja och smör till stekning)

4 vitlöksklyftor, grovt krossade

1 kvist timjan

8 romanticatomater, halverade

1 dl svarta oliver med kärna

200 g fetaost, smulad

rucola

salt, nymald svartpeppar

Halvera potatisen och lägg i en långpanna. Häll på olja och rosta i ugn på 220° i ungefär 20 minuter. Marinera rödlöken i rödvinsvinägern. Bryn köttet i olja i en stekpanna tills det fått fin färg. Tillsätt tre matskedar smör, vitlök och timjan. Fortsätt steka köttet i ytterligare någon minut och ös det regelbundet med smöret. Stäng av ugnen och lägg köttet och de halverade tomaterna över potatisarna i långpannan. Låt köttet steka färdigt i eftervärmen i ugnen tills det har en innertemperatur på 58°. Ta ut plåten och lägg på rödlök och oliver. Strö över fetaost och rucola, smaka av med salt och peppar.