Hur det går med vår odlingslott? Tackar som frågar. Det går bra! Nu, i alla fall. Vi har gjort en hel del misstag, börjat om och lärt oss en hel del på vägen. Att odla på offentlig plats har ju sina utmaningar har det visat sig för vissa har blivit av med plantor – bland annat vi som är två chiliplantor fattigare. Förutom det har det inte varit några större missöden för just vår del, men vi har lärt oss följande:

Vaxbönor på gång!
Låt dina plantor gradvis vänja sig vid solen ett tag innan du planterar ut på friland. Vi hade ett par tomatplantor som strök med under en av de första värmeböljorna i Göteborg eftersom de små stackarna inte var tillräckligt vana vid stark sol. När vi kom till lotten två dagar efter vi planterat ur de små kompisarna var de jämnade med marken och det lilla som fanns kvar var lite torkade blad. Rest in piece, tomatplantorna.

Låt första säsongen bli en experimentsäsong. Av det vi odlade första omgången var det massor som inte kom upp så vi planterade om och har nu fått en stadig – om än liten – odling! Kör på några säkra kort (bönor är tacksamt) så slipper du känna dig helt misslyckad när inte allt växer som det ska. Just nu stoppar vi dessutom ner saker hejvilt för att se vad som fungerar – senast idag åkte en vitlöksklyfta i marken, och dessutom fick vi en fin liten piplöksplanta av några odlingsgrannar. Tack!

Tomaterna är på gång!

Ge det lite tid. Några av våra tomatplantor har sett riktigt sorliga ut men i takt med att veckorna har gått har de verkligen hämtat upp sig och flera av plantorna bär nu tomater som bara ska mogna lite till innan vi kan skörda! Vissa av paprikorna ser fortfarande lite trötta ut men med lite tur kommer även de igång så småningom. Alltså – ge inte upp om de inte ser stora och kraftiga ut från början, det kommer!

Paprika, chili och tomater.

Är det där en växt? Eller ogräs? Jag och Calle har haft högintressanta diskussioner vid odlingslotten för det är i ärlighetens namn inte helt lätt att hålla koll på vad som är vad. Markera noga ut vad ni planterar (och var) för helt plötsligt dyker det upp växter till höger och vänster. En av de största och ståtligaste plantorna vi hade var just ogräs. Synd, för det var ett riktigt praktexemplar (och jag var fast övertygad om att det skulle bli en brysselkålsplanta av det…)

Vattna inte så ofta. Vattna istället jättemycket fast inte så många gånger – det har vi lärt oss efter att vår odlingsguru Hanna berättat att hon vattnat två gånger (!) sedan midsommar. Växterna klarar mer än man tror. Vi har dessutom, efter tips från många andra odlare, börjat täcka jorden med det vi kan hitta – gräs, löv, halm och allt däremellan – för att förhoppningsvis slippa ogräset och just för att alltså vattna mindre.

Skaffa en odlingsbibel. Vi fick tips av Hanna om Runåbergs Fröer och den boken har hjälpt oss med mycket – vad vi ska odla, hur vi ska odla det och dessutom köpte vi alla våra fröer från deras hemsida. Mycket smidigt för odlingsnoviser som oss.

Jag är oändligt glad för vår lilla odlingslott. Att komma dit och se vad som har växt, om det har kommit tomater och såklart för att spana in hur det går för alla andra på området – det är riktigt kul! Att ha den där lilla plätten med jord är som att ha en alldeles egen liten trädgård trots att man bor mitt inne i stan. Bor du i Göteborg och är sugen på en egen liten lott kan du kolla in här – projektet stadsnära odlings drivs i flera av Göteborgs stadsdelar. Just vår förening hittar du här.