Att bestämma vilket vin som ska serveras på bröllopsbonanzan har helt klart varit en utmaning. Vi har tyckt att det är svårt att välja endast ett vin som ska passa till den stora sommarbuffén och just därför har vi bestämt oss för att istället bjuda på tre olika viner som våra gäster får välja mellan. Ett av våra favoritviner, Campolieti Ripasso, har varit självskrivet från början. Det har blivit lite av vårt vin (ostigt, jag vet!) som har hängt med vid högtidligheter som lägenhetsköp och födelsedagskalas. Det andra vinet hittade Calles föräldrar – Mas de Langlade, Côtes du Rhône och det tredje hittade Calle – Wolfblass Eaglehawk, en cab från Australien.
Alkoholfritt då? Jag tog såklart hjälp av Sofie, som har skrivit en del om de alkoholfria alternativ hon provade när hon var gravid. Hon rekommenderade Arc-en-Ciel, ett alkoholfritt rosévin från Frankrike. Done deal, säger vi eftersom våra kunskaper om alkoholfritt vin är i det närmsta obefintliga.
Nähä, nu ska jag väcka Calle, vi ska åka till Hagabadet och bada, slappa och läsa Batmanserier. Hoppas ni får en fin lördag!
Battery Park, 2011.
Om en vecka åker vi till USA. En månads semester hägrar och det är ungefär femhundra saker som snurrar i mitt huvud just nu. Vad får vi absolut inte glömma? Vart gör jag av min brudklänning under flygresan? Har vi alla papper som behövs för att vigas? Det, mina vänner, är sådant som vissa funderar på två veckor innan sitt bröllop.
Oj, vad jag längtar! Som alltid efter Alex, Adam och Brooklyn, men också efter att se en massa nya platser, att lära känna västkusten och såklart att äta massor med god mat. I helgen ska vi ladda upp med alla filmer som går att uppbringa om Alcatraz (det ska bli så coolt att komma dit!) och jag ska läsa på om Oregon Brewers Festival.
Ni får ha överseende med att Matrepubliken byter skepnad till Mat-bröllops-och-reserepubliken de närmsta veckorna, för trots att vi har en vecka kvar i Sverige finns det inte speciellt mycket tid över till matlagning. Hoppas att ni får en fin helg, allihopa!
Hur kan det komma sig att allt är så mycket godare i mini-format? Mini-semlor, mini-glassar, mini-kanelbullar… Sist vi hade kompisar över på middag åt vi mini-raggmunkar och de var såklart tusen gånger godare än de stora vi brukar göra. Blanda 1 stor (riven) potatis per person med 1 ägg (4 potatisar, 1 ägg osv), salt och lite mjöl. Stek små raggmunkar i ett plättjärn, servera med en klick smetana och finhackad rödlök.
Ja, vad ska jag säga? Midsommar på västkusten är ett minne blott, för på Åland har jag har firat den bästa midsommaren. Någonsin.
Kobba klintar, Åland 2011,
Det här året (och förhoppningsvis många år framöver!) firar jag och Calle midsommar på Åland tillsammans med nära vänner, bekanta och några okända. Av alla öar i hela världen tycker jag bäst om Åland för där finns svartbröd, Minnas coola föräldrar och dessutom kan man köpa Marimekkoservetter i typ vilket affär som helst. Hoppas att ni alla får en riktigt fin midsommarhelg, må solen skina på er!
I fredags bjöd de mig på mat, mina fina kompisar. Jag, som (tydligen och inte alls uppenbart) har ett visst drag av kontrollbehov fick snällt sitta och dricka vin och titta på när de andra förberedde det hela. Och oj, vad trevligt det var! Störst succé under kvällen gjorde helt klart Johannas cashewsås. Det är nämligen såhär, att Johanna är en annan av mina åländska kompisar (jag har några stycken!) och hon är helt fenomenal på att laga mat. Kolla in hennes blogg, ok? Och laga såsen!
Cashewsås, från boken Food for thought
lagom till 4 personer (eller två Charlottor)
1,5 dl naturella cashewnötter
2 cm färsk ingefära
1 vitlöksklyfta
2 msk vit balsamvinäger
0,5 dl rapsolja
2 tsk flytande honung/agavesirap
2 tsk sambal oelek
1 msk soja (Kikkoman!)
3-5 msk vatten
Mixa allt i en mixer tills du har en ganska grynig sås, ät till det mesta. Vi åt den till pasta, dagen efter åt jag och Tina den till en stor sallad. Förvara i burk i kylskåp om det (mot förmodan) blir något över.
Det råder väl kanske ingen tvekan om vad jag har gjort i helgen. Jag hade önskat att få en liten och lugn möhippa med mina närmsta vänner, och precis så blev det.
Vi hade vinprovning med skånska viner. Det röda var, erm, horribelt och det vita helt ok. Nåväl, allt från Skåne kan ju inte vara bra…
Här är de, i vårt lilla hus mitt ute på den skånska landsbygden. Det här gänget känner mig, kan jag lova. Praliner, pepparrotsost, tomater, rödvin, bubbel, Calle-quiz, badtunnebad och precis den A-filen jag älskar. Det är kärlek, det. Tack, kära ni, för den här helgen.
När jag läste om den här efterrätten hos Mårtenssons dog jag lite. Maränger, dulce de leche OCH grädde? Jag vet helt ärligt inte om det blir bättre än så. Förra helgen bjöd vi på det här i någon slags snabbvariant med köpta maränger. Tog ungefär fem minuter att slänga ihop (om vi bortser från dulce de lechen…)
Mårtenssons marängdröm
4 portioner, ungefär
8 st jordgubbar
pyttesmå färdiga maränger, typ 3 dl
1 burk dulce de leche*
2 eller kanske 3 dl vispad grädde
Häll upp allt i en skål. Ät omedelbart.
*Ställ en oöppnad burk med sötad kondenserad mjölk i en stor kastrull, täck med vatten. Låt den småkoka i 4 timmar, hela tiden täckt med vatten. Spola sedan burken helt kall i kallt vatten.
…och Bryggeri Bitter tappar upp ölen som ska serveras till förrätten på bröllopsbonanzan. Den smakar alldeles ljuvligt (redan!) och nu får den gotta till sig i några månader till. Stay tuned.
Uppdatering: Jag säger som många av er – visst är etiketterna alldeles ljuvliga? Det är vår kompis Manne som har formgivit, såklart. Det finns fyra stycken olika – lovar att visa alla efter bonanzan!
För att undvika ett mentalt sammanbrott när ni lagar den här rätten vill jag tipsa om följande: se till att smeten binder ordentligt innan du börjar rulla bullar. Tillsätt potatismjöl eller ströbröd (eller båda!) om det behövs, annars kommer det gå åt helskotta. Smaksätt dessutom ordentligt – quorn kräver sina kryddor! När ni har lyckats med det kan jag lova er att ni har en finfin middag att sätta tänderna i. Tack, Remsan, för receptet!
Quornbiffar med jordnötssås
2 portioner + 2 matlådor
600 g quorn
1 dl vatten
1 dl fiberhavregryn
4 ägg
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk färsk ingefära, finhackad
1,5 tsk salt
(ev potatismjöl, ströbröd eller båda)
1 röd paprika, fint tärnad
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 tsk paprikapulver
1 tsk röd currypasta
250 ml krämig kokosmjölk
2 dl jordnötter, grovhackade
0,5 tsk färsk kummin
Tina quornfärsen. Blanda vatten och havregryn så att det får svälla en stund. Blanda med färsen, äggen och kryddorna tills det är en smidig smet. Tillsätt ev potatismjöl eller ströbröd så att det binder bättre. Forma till små bullar, stek i olja. Vänd försiktigt! Fräs paprika, lök, vitlök, paprikapulver och currypasta i lite olja i en annan stekpanna. Tillsätt kokosmjölk, jordnötter samt spiskummin och låt småputtra i 5 minuter. Lägg ner quornbullarna. Servera med sallad och ris.