Nu för tiden finns det ju en uppsjö av recept och inspiration med vegetarisk julmat men annat var det för några år sedan när man fick suspekta blickar om man inte åt av julskinkan och sillen. Det här året firar vi jul i mini-format tillsammans med Calles mamma på landet så vi kommer ha ett litet julbord, högst troligt med fokus på fisk och vegetariskt. Jag har lite olika funderingar på vad vi ska ha och för min del är det helt klart principen less is more som gäller. Kan få panik av alla jätte-julbord där man äter pyttelite av varje rätt som sedan får åka in och ut ur kylskåpet resten av julhelgen. Nej tack. Hellre några få, väl genomtänka rätter som man slipper äta en vecka i streck.

Någon form av sallad
Jag är barnsigt förtjust i den här bryssekålssalladen med apelsindressing och kanderade valnötter och gör den år efter år. Det här året funderar jag dock på att variera mig och göra en sallad jag hittade i Mer Smak – en grönkålssallad med fikon, apelsin och saffransdressing som lät otroligt god.

Något med ägg
Jag äter inte speciellt mycket ägg längre, men på julen är det ett måste med deviled eggs! Det ska vara extra mycket tabasco och dijonsenap i röran så att det blir extra untz.

Något med rödbetssallad
Förra året åt vi det här till lunch och det var SÅ gott. Färdigt briochebröd (finns på Willys och Hemköp bland annat) som fylls med rödbetssallad, veg-bullar och persilja.

Vörtbröd och cheddarost
Det ska vara mormors vörtbröd med porter eller den här varianten från Pain de Martin. Gärna cheddarost med en twist – förra året hade vi en med smak av gin & tonic som var magisk.

Mandelmusslor med grädde och sylt till Kalle
När vi firar hos mina föräldrar är det lag på att man äter mammas mandelmusslor med lättvispad grädde och sylt till Kalle. Det kommer jag sakna i år, helt klart (kan ni skicka mamma?!)

Kanske en liten minipaj (eller två)
Jag gillar konceptet med mini eftersom det genererar mindre svinn hemma hos oss så ofta gör vi små mini-pajer istället för en stor. Den här varianten med grönkål och cheddar är magisk!

Janssons Frestelse, den vegetariska versionen
Jag ÄR inte jätteförtjust i Jansson egentligen, men den här varianten med kapris och svarta oliver är faktiskt otroligt god.

Polkasemifreddo till efterrätt
Finns det plats för efterrätt tycker jag väldigt mycket om den här polkasemifreddon. Ibland gör vi istället en marinerad apelsinsallad som är lite lättare. Finns det inte plats för något av alternativen dukar vi bara upp med praliner som Calles kusin Malin brukar göra till jul.

Drickbart
Öl är ju gott men jag dricker helst inte det till mat eftersom jag blir så ohemult mätt då, så det här året tänker jag korka upp en flaska gamay, tror jag. Snaps och vin kanske inte direkt går hand inte hand men det spelar inte mig så stor roll, faktiskt. Till efterrätten blir det en moscato d’asti från La Spinetta. Och innan maten blir det chamapgne – troligtvis den här nyfunna favoriten från Palmer.