Julturnén har tagit oss till landet och här stannar vi tills efter nyår, bortsett från ett kort avbrott i stan för att göra nödvändigheter som att gå till Saluhallen och bunkra oliver och mat till nyår, hämta paket och vattna blommor. Nyår firas alltså här uppe tillsammans med Johan och Johannah + kids och vi ska äntligen, äntligen öppna vår flaska Egly-Ouriet för att fira det gågna året. Längtar redan.

Något jag däremot inte över huvud taget längtar efter är julmat. Jag försmäktar av blotta tanken på att se ett julbord igen MEN den här übergoda brysselkålssalladen kommer jag lätt att äta året runt. Receptet kommer från min kompis Ann-Louise.

Brysselkålssallad med kanderade valnötter

4 portioner

600 g brysselkål

1 apelsin, zest och juice

1 dl olivolja av finare sort

0,5 dl äppelcidervinäger

2 tsk dijonsenap

salt, nymald svartpeppar

2 dl färsk dill, grovt hackad och löst packad

100 g valnötter

2 msk honung

flingsalt, en hel del

Ansa brysselkålen och skär bort den nedersta delen. Hyvla tunt med hjälp av matberedare eller mandolin. Vispa ihop ingredienserna till dressingen och massera in i brysselkålen. Smaka av med salt och peppar och låt sedan dra i minst 30 minuter. Rosta valnötterna i en torr stekpanna tills de fått fin färg. Sänk värmen och häll på honung och rör runt. Låt karamelliseras i några minuter och strö sedan över flingsalt. Rör ner dillen i salladen, lägg på ett fat och toppa med de karamelliserade nötterna. Salladen håller sig i kylen i 3-4 dagar (men häll över nötterna precis innan servering).