Förra veckan hade vi MBT med tema julmat och ett av mina bidrag var de här minipajerna med svartkål och cheddar. På vårt julbord har jag gärna just minipajer eftersom det är avsevärt mycket enklare att få plats med i kylskåpet om det blir något över (och let’s face it – julbordsmat får man ju alltid över) och i och för sig kanske mest för att jag tycker det är förbenat gott med pajer i miniformat.

Jag använder en muffinsplåt när jag gör minipajer, använder ni formar får ni nog fler än 12 stycken. Och hörni, hittar ni inte svartkål går det lika bra med selleri grönkål.

Minipajer med svartkål och cheddar
12 pajer

75 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl kvarg (1 procent)
200 g strimlad svartkål
1 gul lök
2 ägg
2 dl grädde
salt, nymald svartpeppar
2 dl riven cheddarost

Blanda ihop ingredienserna till pajdegen och tryck sedan ut i en muffinsform (och glöm inte att smöra formen först så blir det enklare att få loss pajerna när de är klara). Ställ i kylskåp i minst en halvtimme. Sätt ugnen på 200 grader. Stek löken i några minuter och tillsätt sedan den strimlade svartkålen. Låt fräsa med i några minuter tills kålen mjuknat och ställ sedan åt sidan. Blanda ägg och grädde och smaka av med salt och nymald svartpeppar. Förgrädda pajskalen i 10 minuter, fyll sedan med svartkål och toppa upp med äggstanning och riven cheddarost. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter till äggstanningen satt sig och osten fått fin färg. Låt svalna något innan du försiktigt lossar pajerna från muffinsformen.