Janssons Frestelse, alltså. Nä, jag vet inte. Jag har ju aldrig varit direkt stormförtjust eftersom det dels är ansjovis i och dels är som en slags potatisgratäng och jag är inte tokig i något av dem, men i söndags gjorde jag en vegetarisk variant som blev riktigt god!

Jag gjorde gratängen dagen innan så den fick alltså stå till sig ordentligt innan vi åt den. Rekommenderas varmt.

Vegetarisk Janssons Frestelse

6 portioner

1 stor gul lök

3 msk smör (och ev mer att lägga ovanpå)

400 g potatis

1,5 dl mjölk

2 dl vispgrädde

1 tsk salt

1 dl svarta oliver, urkärnade

0,5 dl kapris

2 msk ströbröd (kanske lite till)

Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i 1 msk smör i en stekpanna. Skala och strimla potatisen. Koka upp mjölk och grädde i en kastrull och tillsätt potatis och salt. Koka potatisen sakta tills den är mjuk – det tar ungefär 10 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Hacka oliver och kapris. Blanda ner lök, oliver och kapris i potatisen och häll över i en smord gratängform.Strö över ströbröd och hyvla över resten av smöret. Gratinera högt upp i ugnen i ungefär 10-15 minuter tills gratängen fått fin färg.