Om det är ett enda vörtbröd ni ska baka till jul så är det detta. Av flera olika anledningar dessutom. Det är gott, det är enkelt att baka och viktigast av allt – receptet kommer från Calles mormor. Hon kan det här med vörtbröd, kan jag lova. Prova det.

Mormors vörtbröd på porter
2 stora bröd eller 3 mindre

100 g smör
1 flaska porter, 33 cl
1 flaska julmust, 33 cl
75 g jäst
1 dl mörk sirap
1 dl honung
1,5 msk salt
5 pomeransskal
(2 dl russin)
1 tsk malda kryddnejlikor
2 msk ingefära
1,5 kg rågsikt

Plocka fram alla ingredienserna. Koka upp pomeransskalen i lite vatten, skär bort det vita och finhacka det gula skalet som blir kvar. Stöt nejlikorna om ni inte använder färdigmalda. Smält smöret, häll över portern och musten och värm til 37 grader. Smula jästen i en bunke och lös upp den med lite av degvätskan. Tillsätt resten av vätskan och de andra ingredienserna. Arbeta degen tills den är blank och släpper från kanterna. Lägg en handduk över bunken och låt jäsa i 1 timme. Ta upp degen och arbeta den på ett mjölat bakbord. Dela degen i tre lika stora bitar och rulla ut till stora runda bullar. Lägg dem på en smord plåt. Låt jäsa under duk i 20 minuter. Värm ugnen till 225 grader och grädda i ungefär 30-40 minuter. Prova med sticka – när den kommer ut blank utan smet är brödet klart. Låt det svalna under bakduk.