Vi har nog gjort typ tvåhundrafemtiosju olika kikärtsgrytor genom åren, och senast i raden var den här varianten signerad Malin Mendel (ni vet hon som är korrespondent på SVT). Superenkel och jättegod! Vi förberedde kvällen innan så den fick stå till sig ordentligt över natten. Barnen gillar inte när det är för starkt, så vi hade på extra chili efteråt.

Vill man baka naan till finns det ett bra recept här.

Kikärtsgryta
4 portioner (+eventuell matlåda)

2 gula lökar, finhackade
1 msk ingefära, riven
1 röd chili, finhackad
4 msk rapsolja
1 msk garam masala
1 tsk malen spiskummin
0,5 tsk gurkmeja
1 kanelstång
2 msk tomatpuré
390 g krossade tomater
760 g kokta kikärtor
2 dl vatten
1 tsk socker
salt

Stek lök, ingefära och chili i olja i en stor gryta tills löken är mjuk. Tillsätt kryddorna och låt dem steka med i någon minut. Tillsätt tomatpurén och fräs lite till. Häll i krossade tomater, kikärtor och vatten. Låt koka ihop i 20-30 minuter och smaka av med salt och socker. Servera med ris och naan.