Jag och Sigge har precis lämnat Clara på föris och nu ska jag snart hinka i mig en stor kopp te innan jag ska ta tag i den här dagen. Nästa vecka åker vi till Idre och jag måste leta upp alla nödvändigheter som man måste ha med sig när man ska åka skidor – skidbyxor och skaljacka, till exempel, som ligger, eh, någonstans.

Men vet ni, nu var det naan vi skulle prata om och inte mina skidkläder. Vi lagar ofta indiskt här hemma – det går hem hos samtliga i familjen och man får äta ohemula mängder bröd till. Win-win, som man brukar säga. Egentligen är jag mer av en papadom-kind-of-person men den senaste tiden har jag börjat baka naan som vi penslar med vitlökssmör innan servering och jösses, vad gott det är! Receptet kommer från Amy’s Piece of Cake.

Naan (med vitlök)
8 stycken

50 g jäst
2,5 dl ljummet vatten
2,5 dl naturell yoghurt
5 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 msk olja
2 msk honung
1 ägg
(smält smör + pressad vitlök)

Smula ner jästen i en bunke, tillsätt ljummet vatten. Blanda ner resterande ingredienser och knåda till en mjuk och smidig deg. Låt jäsa i ungefär 1 timme till dubbel storlek. Sätt ugnen på 250 grader (och skjutsa in bakstenen om du har en sådan). Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela i 8 delar. Knåda varje bit i en halv minut och rulla sedan ihop till en bulle. Kavla eller platta ut bullarna till 0,5 cm tjocka rundlar (som är 15-ish cm i diameter). Pensla med yoghurt och skjutsa sedan i i ugnen och grädda i 5-8 minuter tills bröden har fått fin färg. Pensla över vitlökssmöret och servera direkt.