I min första utläggning om vår kimchi var jag helt övertygad om att den bubblade för lite, men vet ni vad? Jag öppnade locket efter några dagar, och det luktade ljuvligt! Det smakade precis som det skulle dessutom, och ju längre den får stå till sig ju godare blir den, har jag märkt. Hur nöjd jag är med att jag lyckades? Mycket!

Jag har snart ätit upp den första satsen, och behöver sätta en ny. Den här gången ska jag även ha i rättika, för det tycker jag är himla gott. Jag lägger receptet nedan, och det kommer från Rain Lundström och hennes kokbok Det gröna Asien. Jag har gjort vissa ändringar dock, som att skippa röd misopasta och ersätta med ljus soja istället.

Kimchi
ungefär 400 g 

1 stor salladskål
3-4 msk salt
6 salladslökar
8 vitlöksklyftor
6 cm färsk ingefära, grovt riven
1 dl gochugaru (koreansk chili)
2 msk ljus soja
1 msk råsocker
2 stora morötter, fint strimlade
1 liten rättika, fint strimlad

För det första – se till att ha rena händer, och sterilisera glasburken innan du lägger ner kimchin. Skär av den grova botten från kålen och skär bladen i stora bitar, mina var ungefär 3m cm breda – nästa gång ska jag nog göra dem lite större. Lägg kålen i en stor skål. Strö över ordentligt med salt, så att det kommer mellan alla blad och överallt där det går att komma åt. Låt stå i ungefär 2 timmar och återkommer till kålen en gång i halvtimmen för att röra om den med händerna. Meningen är att kålen ska släppa så mycket vätska som möjligt, några deciliter helst.

Grovhacka den vita delen av salladslöken och behåll den gröna delen. Lägg den vita delen av löken tillsammans med vitlök, ingefära, gochugaru, soja och socker i en liten blender och mixa tillsammans med 0,5 dl vatten till en grov pasta. När kålen släppt tillräckligt med vatten sköljer du den noggrant under kallt vatten. Hacka den gröna delen av salladslöken och lägg sedan tillbaka kålen i skålen och blanda ner den gröna salladslöken, chilipasta, morötter, rättika och 2 dl vatten. Blanda noggrant med händerna och smaka av vätskan och tillsätt mer salt om det behövs. Packa kålen tätt, tätt i en burk. Packa lite i taget och försök att undvika luftbubblor. Häll över vätskan så att kålen täcks helt, och lägg kanske på en tyngd om du har det. Viktigt att kålen är täckt med vätska! Låt står i rumstemperatur i 24 timmar på en mörk plats där det gärna också är lite svalt. Flytta sedan över till kyl* och låt stå i minst 7 dagar innan servering. Den blir dock godare ju längre den får dra!

* Här gjorde jag en egen lösning, för först stod min kimchi på vinden i 24 timmar, men sedan lät jag den stå i rumstemperatur inne i lägenheten med en stor papperspåse över för att det skulle bli mörkt, och där stod den i typ en vecka innan jag satte in den i kylen i någon dag och sedan smakade på den.