Ett av mina senaste projekt är att syra. Jag har börjat med kimchi, eftersom kimchi är något av det godaste jag vet och eftersom jag äter syrade grönsaker till nästan allt. Det svåra i den här djungeln är att det finns en miljard olika recept där det står olika rekommendationer. Exempel? På vissa sidor ska man ABSOLUT använda salt utan jod, på andra är det inte viktigt alls. I vissa recept ska kimchin stå en dag, i andra ska den stå en vecka. Ibland ska den stå ljust, ibland ska den står mörkt. Ibland i rumstemperatur, ibland svalt. Säkert är det så att man kan göra lite som man vill, men för en novis som mig blir det… svårt.


Jag har as we speak en burk som står på köksbänken, men eftersom jag inte tycker att den bubblar tillräckligt ska jag sätta en ny sats och dra följande lärdomar:

– Använd salt UTAN jod nästa gång, för att se om det ger bättre resultat
– Lägg en tyngd på kimchin så att alla kålbitar är under vätskan hela tiden

Återkommer med rapport.