För några veckor sedan hade vi en heldag med ledningsgruppen på Tjörn, och till middag lagade vi en supergod zucchinipasta med citron och pinjenötter som vi gjorde hemma några veckor senare. Galet god! Ska försöka odla zucchini någonstans i år tänker jag.

Jag använde mindre grädde än vad som står i receptet och tyckte den blev krämig och god ändå med lite extra pastavatten. Receptet har min kollega hittat på någon blogg, men oklart vilken dessvärre. Hoppa inte över pinjenötterna, de gör typ hela rätten!

Krämig zucchinipasta med citron och pinjenötter
4 portioner

tagliatelle för 4 portioner
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 medelstora zucchinis
3 dl grädde
1-2 dl pastavatten
1 st citron
1 dl riven parmesan
1 näve hackad persilja
salt, nymald svartpeppar
chiliflakes om man gillar det
rostade pinjenötter, hackad persilja och extra parmesan till servering

Koka tagliatelle i saltat vatten enligt anvisning på paketet, och glöm inte att spara 1-2 dl av pastavattnet till såsen. Hacka lök och vitlök, fräs i en stekpanna med olivolja tills löken är mjuk och glansig. Häll över den stekta löken på ett fat och hacka eller skiva långa, smala remsor av zucchini – perfekt att använda en osthyvel! Stek zucchinin i olivolja i några minuter och salta, peppra och dra på några chiliflakes. Häll på den stekta löken med grädde, ost och pastavatten och låt småputtra i 3 minuter-ish. Riv citron och parmesan och häll över såsen. Smaksätt med citronjuice och häll ner pastan över såsen och vänd in såsen i pastan. Rosta pinjenötter i en torr het stekpanna och strö över pinjenötter och parmesan.