Vår lördagmorgon har börjat på bästa sätt. Strax efter halv åtta smög jag och Clara upp, packade väskan och gick till Hagabadet på Drottningtorget för att hänga i poolen, basta och vara allmänt spa-iga. Ljuvligt. Jag stängde av hjärnan och övade på mitt här och nu, Clara simmade i varenda millimeter av poolen. På väg hem köpte vi med oss varsin juice och kom sedan hem till färdig frukost. Snart ska vi ner på stan en sväng och äta lunch på 2112 och bunkra på Saigon. Ikväll middag, imorgon LP-och-spritzkväll hos grannarna.

För ett tag sedan gjorde vi Eggs Benedicte när en vän till familjen var här på brunch. Herregud vad gott det är. Smörstekt spenat, hollandaise, surdegsbröd och pocherat ägg som gifter ihop sig i en oändligt god röra. Måste göras om ni inte provat innan.

Eggs Florentine
2 portioner

2 ägg
2 skivor surdegsbröd
250 g färsk babyspenat
1 liten gul lök
salt, nymald svartpeppar
olivolja att steka i

100 g smält
2 st äggulor
2 msk vatten
0,5-1 msk pressad citron
salt, nymald svartpeppar

Koka upp saltat vatten med en skvätt ättika i en stor kastrull. Knäck varje ägg i en kopp eller ett glas (men obs, endast ett ägg i varje glas). När vattnet börjar koka, sänk värmen så att det sjuder. Använd en visp och skapa en långsam virvel i vattnet. Häll försiktigt ner äggen efter varandra. Vänta 4-5 minuter och ta sedan försiktigt upp äggen med en hålslev. Lägg äggen i en skål så att de får rinna av och gör under tiden såsen och stek spenaten.Skala och finhacka lök och stek på lagom värme tills löken blivit genomskinlig. Tillsätt spenaten och låt steka några minuter tills spenaten blivit mjuk. Smaka av med salt och peppar, en hel del peppar är att föredra. Smält smöret och låt det svalna. Blanda gulor och vatten i en liten kastrull och värm på svag värme. Vispa hela tiden tills gulorna tjockat och ta sedan bort från värmen. Häll i det smälta smöret under konstant vispning och lämna bottensatsen. Vispa tills såsen blivit tjock och smaka av med citron, salt och nymald svartpeppar. Rosta brödet och toppa med spenat, pocherat ägg och slutligen hollandaisesås.