Lördag morgon och jag sitter i pyjamas i puffen, dricker en kopp te och väntar på att ugnen ska bli varm så att jag kan skjutsa in våra nattjästa frallor. Idag har barnen beställt en av deras favoritfrukostar – vaniljkesella med blåbär, nattjästa frallor och äpplejuice från Orust. Solen skiner ute, och jag hoppas den hänger i tills vi ska ner på stan en sväng. Det är välbehövligt att tanka sol efter den senaste tidens totala mörker och ösregn.

Jag funderade på att göra en paj ikväll, men det landade till slut på något annat. Vi åt dock den här grekiska filodegspajen med fetaost när en kompis var här på middag för några veckor sedan. Egentligen ska man ju inte förbereda saker med filodeg, men jag gjorde det och den blev väldigt god ändå. Receptet kommer från ett gammalt nummer av Allt om Mat.

Fetaostpaj 
8 bitar

250 g filodeg, fryst
100 g smör
4 ägg
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
salt, nymald svartpeppar
150 g fetaost

1 rödlök
125 g småtomater
1 dl svarta oliver
40 g sallad av valfri sort
0,5 gurka
0,5 röd paprika

Tina filodegen och smält smöret. Vik ut degen och klipp den i rundlar, ungefär 34 cm i diameter. Pensla en ugnssäker form (jag använde en springform)  med smör och lägg på ett ark filodeg. Pensla det med smör och upprepa med de övriga arken. Tryck till mellan varje så att de formas efter formen. Vispa ihop ägg, grädde och mjölk, krydda med salt och peppar och häll i formen. Toppa med smulad fetaost och grädda i mitten av ugnen i ungefär 25-35 minuter beroende på ugn. Tärna grönsakerna till salladen, ringla över olivolja och toppa pajen med salladen när pajen har svalnat något. Servera med tzatziki eller annan kall sås.