De dagar jag äter frukost tycker jag om att ha med min någon form av fralla till jobbet. De här rågrutorna är toppen, så direkt när de har svalnat fryser jag in dem och plockar ut vid behov. Extra gott är de med smör, en skiva ost och lite gurka.

Det finns en uppsjö av recept på rågrutor, men just det här hittade jag i Allt om Mat.

Rågrutor i långpanna
25-ish rutor

50 g smör
5 dl vatten
50 g jäst (jag tog endast 25 och lät degen jäsa lite längre)
2 dl fint rågmjöl
0,5 dl brödsirap
1,5 tsk salt
1 tsk brödkryddor eller hela fänkålsfrön
10-11 dl rågsikt

Smält smöret. Häll över vattnet och värm till 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan och tillsätt rågmjöl, sirap, salt, brödkryddor och rågsikt, lite i taget. Knåda degen på hög hastighet i maskin i ungefär 2 minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 1 timme (eller 1 och lite till om du använder mindre mängd jäst). Platta ut degen på en bakplåtspappersklädd långpanna, nagga med en gaffel och strö över lite rågmjöl. Skär degen i rutor med en kniv eller degskrapa och låt jäsa i 30 min till. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda brödet mitt i ugnen i  15-20 minuter beroende på ugn. Lägg på ett galler och låt svalna under bakduk.