Nyårsafton känns nästan som en evighet sedan. Den här veckan har sniglat sig förbi och varit ungefär 2,5 år lång, jag har legat ett steg bakom ungefär hela tiden och det har varit segt. Oh well, nu är det äntligen fredag och vi ska snart ta en drink och ladda inför kvällens På Spåret. Herregud vad skönt det ska bli! Praise fredagar.

Nyår firade vi på Orust tillsammans med en lite större skala än vanligt, och vi delade upp rätterna. Jag och Calle gjorde förrätten, och då bjöd vi på kronärtskocksrolls (som en vegetarisk variant på lobster rolls) som vi åt med friterade kronärtskockshjärtan som vi toppade med fint riven pecorino och åt med en klick limemajonnäs. Oj vad gott! Och enkelt. Originalreceptet hittade jag i ett gammalt nummer av Två Dagar som jag numera slängt, så håll till godo med en grov receptskiss.

Kronärtskocksrolls
2 portioner

1 burk kronärtskockshjärtan blir nog bra till två, kanske till och med lite mycket med spara röran som blir över och ät när du får feeling. Jag lät kronärtskockorna rinna av ganska länge innan jag blandade ihop röran, så att den inte skulle bli så vattnig. När det är torra nog – hacka fint och lägg i en skål. Blanda ner en stor klick majonnäs, fint hackad gräslök, persilja och dill. Smaka av med citronskal, citronsaft, salt, nymald svartpeppar och tabasco. Rosta briochebröd snabbt i ugnen (vi använde korvbrödsvarianten från Garant) och dela på hälften. Fyll med röran och ät direkt.

Vill man ha friterade kronärtskockshjärtan till slänger man bara ner ett gäng i fritösen i några minuter tills de fått fin färg, låter de rinna av och toppar sedan med fint riven parmesan. Majonnäsen gör du enkelt genom att riva ner lite limezest i färdig majonnäs.