Tidigare i december hade vi Nobelmiddag hemma. Vi kikade på Nobelporträtten på SVT, såg på banketten och åt en enkel trerätters middag. Väldigt spännande tyckte Clara och Sigge! Till förrätt åt vi deras absoluta favorit, det vill säga smörstekt bröd med crème fraiche-ägg, fint hackad gräslök och dill. Till varmrätt gjorde vi en enkel långbakad kål med smörsås. För att göra det lite matigare hade vi belugalinser till. Receptet kommer från Katarina König och jag har haft det sparat i min Instagram-mapp i en evighet.

En enkel och lyxig middag – kanske något för nyår?

Bakad vitkål, smörsås, krasse & tångrom
2 portioner

2 portioner belugalinser
1 vitkålshuvud, delat i fyra delar
1 dl olivolja
salt, nymald svartpeppar

100 g smör
3 dl smetana
0,5 citron, zest + saft
salt

0,5 dl rostade hasselnötter
1 paket smörgåskrasse
70 g röd tångrom

Sätt ugnen på 200 grader varmluft och lägg spetskålskvartarna på en plåt. Ringla över olivolja och salta och peppra. Baka i nedre delen av ugnen tills kålen är mjuk men ändå litet tuggig, det borde ta ungefär en halvtimme – kanske lite till beroende på ugn. Koka linserna enligt anvisningarna på paketet (jag brukar koka med en buljongtärning och lite extra salt). Bryn smöret i en kastrull, tillsätt sedan citronsaft, citronskal och smetana och tag av från värmen. Smaka av med salt. Lägg beluganliser på en tallrik, lägg på en kålbit och toppa med smörsås, krasse, tångrom och hasselnötter.