Insåg precis till min fasa att jag inte har skrivit ner ett enda recept från förnyår i somras. Inte riktigt klokt. Mitt bidrag var ju den här, om jag får säga det själv, fantastiskt goda och sötsalta cheesecaken med inspiration från Yotam Ottolenghi. Dear God vad den var ljuvlig! Kanske något för nyår, vi får se vad planeringsrådet säger.

När det kommer till fetaost köper jag nästan alltid den billiga och lite dassiga varianten som heter “salladsost”, helt enkelt för att jag tycker att riktig feta ibland kan vara lite väl tuff.

Sötsalt cheesecake med maraschinokörsbär
4 portioner

100 g fetaost
300 g färskost
40 g florsocker
130 ml vispgrädde
90 g maraschinokörsbär + spad att ringla över

50 g osaltat smör, tärnat
50 g grahamsmjöl
25 g vetemjöl
50 g muscovadosocker
1 msk svarta sesamfrön
en nypa salt

Använd någon form av passande redskap för att mosa ner fetan så att den blir så smooth som möjligt – jag använde en stekspade och en träsked. Blanda ner färskosten och vispa med elvisp tills du har en slät kräm, häll sedan ner grädden och vispa lite till. Ställ i kylen i några timmar så att krämen hinner sätta sig. Sätt ugnen på 180 grader. Smula ihop ingredienserna till degen och lägg ut smulorna på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i ungefär en kvart, och ställ sedan att svalna. Vid servering – bred ut kräm på en tallrik, smula över degen och toppa med några maraschinokörsbär, och ringla över lite spad.