Det här med att göra granar med smördeg har ju snurrat runt ett tag i bloggosfären, och förra året var det vi som gjorde en liten variant som vi fyllde med pesto och mumsade på till ett glas champagne. Supergott, och fint nu när julen snart står för dörren.

Ambitiösa gör egen pesto, men det blir såklart precis lika gott med pesto man köper.

Pestogran på smördeg
1 julgran, nog för minst 3 hungriga-innan-maten-personer

1 rulle kyld smördeg (250 gram)
1,5 dl pesto
1 uppvispat ägg
flingsalt

Sätt ugnen på 225 grader. Lägg ut smördegen på en plåt och platta till den lite. Dela den på mitten och bred pesto över smördegen. Lägg över den andra halvan och tryck till ordentligt. Skär formen av en gran (har du lika lite tålamod som jag rekommenderar jag att du tar hjälp) och skär snitt så att du får ett gäng grenar. Snurra grenarna lätt och pensla granen med uppvispat ägg och strö över lite salt. Grädda i mitten av ugnen i ungefär 10 minuters tills den fått fin färg och blivit fluffig.