Jag älskar mackor av alla dess slag. Alla mat i bröd går hem hos mig, så länge det är vegetariskt. Banh mi har vi gjort nu några gånger det senaste, och det är både lätt och urgott. I Calles baguette var det långbakad fläskkarré, och i min var det marinerad tofu. Andra gånger skippade jag faktiskt att marinera tofun, för jag har landat i att jag tycker bäst om tofu när smaksättningen är enkel och läggs på efteråt.

Den bästa tofun kommer från Yi Pin, och det är den enda jag köper numera. Vill ni ha recept på köttvarianten får ni googla. Gällande bröd använde jag en dassig halvbaguette som jag hittade på Hemköp, men som visade sig vara alldeles utmärkt till Banh mi. Jag tycker inte om när det är för hård skorpa när man äter baguette på det här sättet, och det hade inte den här.

Banh Mi med tofu
1 baguette

1 halvbaguette
1 paket tofu
majonnäs + Srirachasås
0,5 rättika
0,5 gurka
1 morot
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
färsk koriander

Börja med att lägga tofun i press så att den vätskar ur sig något. Blanda ingredienserna till lagen (det vill säga vatten, ättika och socker) och värm upp och rör runt tills sockret löst sig. Skiva rättikan, moroten och gurkan tunt (jag använder potatisskalare) och lägg ner i lagen och låt dra en halvtimme. Skiva tofun och stek på medelvärme i rikligt med olja (gärna typ rapsolja) tills den har fått fin färg och är knaprig. Låt rinna av på hushållspapper och strö över salt och eventuellt lite soja eller ponzu. Blanda ihop majonnäs med Sriracha. Dela baguetten, bred på majonnäs och toppa med tofu, picklade grönsaker och färsk koriander. Ringa över extra Sriracha om du vill ha mer untz.