Jag har längtat efter att få äta det här igen. Det var en regnig och ruskig dag i somras som vi gjorde ramen, och det är ju så fantastiskt gott! Den där oljan man ringlar över kan med fördel ätas med sked (speaking of experience) och vill man inte ha tofu kan man istället steka fläskfärs och smula över. Gällande sesamoljan blev vår gjord på svarta sesamfrön, för det var det enda vi hade hemma. Smakade samma, men ser kanske lite skuggslemmigt ut.

Receptet kommer såklart från Jennie Walldén – vem annars?

Spicy sesame ramen
4 portioner

1,5 l grönsaksbuljong
2 dl vatten
2 msk risvinäger
2 msk mirin
5 cm ingefära, tunt skivad
3 msk japansk soja
2 msk sesamolja
salt
4 ägg

0,5 dl neutral olja
4 klyftor vitlök, skivade
2 röda chilis, skivade
3 msk sesamfrön

tofu, tärnad och stekt
400 g ramennudlar
4 salladslökar, tunt skivade
pak choi, böngroddar och/eller babyspenat

Koka upp buljongen med 2 dl extra vatten, risvinäger, mirin, ingefära, 3 msk soja och 2 msk sesamolja. Låt koka i 15 minuter. Sila av ingefäran och håll varmt. Koka äggen i exakt 7 minuter (lägg ner dem i kokande vatten) och låt svalna i iskallt vatten. Dela på hälften. Under tiden buljongen och äggen kokar – fräs vitlök, 1 chili och sesamfrön i matolja tills vitlöken och sesamfröna är rostade och gyllene. Häll över i den mortel och mortla till en tunn pasta. Häll i 2 msk sesamolja och salt och rör om. Ställ åt sidan. Koka nudlarna al dente (1-2 minuter beroende på vilka nudlar du valt) och häll av vattnet. Bottna djupa skålar med nudlarna, häll på buljong. Toppa med tofu, ägg, salladslök och vad du nu känner för – vi hade pak choi och kimchi. Toppa med vitlöksoljan och servera genast.