Det har gått två veckor sedan vi började jobba, och hittills har jag skött mig exemplariskt gällande att ta med mig lunch. Jag vill helst inte hålla på att värma mat om jag inte behöver, och då är matiga muffins perfekt, har jag upptäckt. Några sådana och en stor laddning av någon form av kålsallad är perfekt för mig som lunch. Calle å sin sida hade antagligen svimmat efter en timme eftersom det “inte är mat”, men luras icke – muffinsen är fyllda med massor av nyttigheter och man håller sig mätt länge.

Jag har utgått från ett basrecept som jag har haft nerskrivet i telefonen i flera år, men så varierar jag innehållet beroende på vad jag är sugen på och har hemma.

Matiga muffins med cheddar och chipotle
12 mindre muffins

250 g keso
2 ägg
1 dl mjölk
0,75 dl matolja (jag använde raps sist, blev jättegott)
3 dl grahamsmjöl
1 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
salt
0,5 msk chipotleflakes (eller mer, beroende på hur starkt du vill ha det)
2 tsk paprikapulver
1 dl riven cheddarost
ev körsbärstomater till garnering

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa upp äggen i en annan bunke och vänd ner olja, ost, keso och kryddorna. Vänd ner mjölblandningen och rör runt tills allt är blandat. Lägg muffinsformar i en muffinsplåt och fördela smeten. Toppa med en halv körsbärstomat (jag använde semitorkade som jag hade i kylen). Grädda i mitten av ugnen i ungefär 25 minuter. Låt svalna på galler.