Idag firar vi nationaldagen! Happy 4th brukar mina amerikanska vänner säga när de firar nationaldag, så… happy 6th antar jag? Eftersom vi är helt vanliga svenskar har vi inga större traditioner snarare än att vi äter nypotatis och svenska jordgubbar, och kanske påminner oss om att vi råkar bo i ett av världens bästa och finaste länder. Säger jag självklart helt objektivt haha. För mig är det dock verkligen så, efter att ha spenderat en hel del tid i USA. Jag älskar Sverige, filmjölk, midnattssol, skärgården, socialförsäkringen och allt där emellan. Årstider! Att vi får rösta! Att man får gifta sig med vem man vill!

Vi har grillat ett helt gäng med dagar, och i förrgår gjorde vi den här godbiten toppad med blue cheese som tillbehör. Recept från Allt om Mat.

Smashad potatis med blue cheese-dressing
4 portioner

900 g små, fasta potatisar
2-3 msk rapsolja
0,5 tsk salt

1 dl fet crème fraiche
0,5 dl majonnäs
0,5 dl Kvibille ädelostkräm (kanske lite till)

2 selleristjälkar
1 skivad jalapeno
1 dl fint skuren gräslök
Sriracha

Sätt ugnen på 225 grader. Vispa ihop alla ingredienser till dressingen. Lägg potatisen i en ugnssäker form och ringla över rapsolja. Blanda runt ordentligt så att alla potatisarna är täckta. Låt gå i ugnen i ungefär 30 minuter tills de har fått fin färg, är mjuka rakt igenom och är krispiga på utsidan. Ta ut formen och tryck till potatisarna så att de blir smashade. Sätt in i ugnen igen och låt gå några minuter till. Hacka sellerin i små tärningar och skiva jalapenos tunt. Ta ut potatisarna och lägg på ett fat. Klicka över blue cheese-dressingen och toppa med selleri, jalapenos, gräslök och Sriracha.