Den här långhelgen kom som ett brev på posten för vår del. I lägenheten är det kaos eftersom de fixar det sista efter vattenläckan (som inträffade i november…) så vi packade gladeligen ihop oss och åkte till Orust i onsdags efter jobbet. Igår åt vi en härlig utelunch på den nybyggda stensatta uteplatsen, och jag hade gjort en supergod paj med potatis och purjolök med inspiration från ett nummer av Buffé.

Vi åt den ljummen med en grönsallad och ett glas rosévin. Fin vårlunch!

Potatis- och purjolökspaj
4 portioner

3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk iskallt vatten

1 stor purjolök
4 stora, kokta potatisar
3 ägg
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
3 dl riven, lagrad ost

finhackad gräslök till garnering

Sätt ungen på 225 grader. Nyp ihop ingredienserna till pajskalet och tryck ut i en pajform. Jag använder nästan alltid en avlång variant, men en rund går såklart lika bra. Låt vila i kylen. Skölj purjolöken ordentligt och stek i mycket smör på medelvärme i en stekpanna. Den bränner lätt så rör runt ordentligt. Skiva potatisarna. Förgrädda pajskalet i 10 minuter, ta sedan ut och lägg i potatisskivorna och toppa med purjolök. Blanda ihop äggstanningen och smaksätt med rikligt med salt och nymald svartpeppar. Häll ner i pajskalet och toppa med riven ost. Grädda i 20-25 minuter och låt svalna något och strö över gräslök innan servering.