Lördag morgon och vi skrotar omkring här hemma. Solen skiner för en gångs skull och vi ska ner en sväng på stan och bunkra nödvändigheter som exempelvis gyozaskal, fortune cookies och annat spännande man hittar i den asiatiska matbutiken i Nordstan.

Imorgon ska jag göra någon form av gryta till söndagsmiddag – och förra veckan förberedde jag kikärtsgrytan på bilden ovan. Otroligt god, och smidig att ha färdig hemma och bara att plocka fram när man kommer hem från jobbet. Receptet kommer från ett gammalt nummer av Icakuriren. I den tidningen hittar jag för övrigt massor med matinspiration!

Kikärtsgryta
4 portioner

3 fasta potatisar, skalade och tärnade
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 färsk röd chili eller torkade chiliflakes
kokosolja till stekning
1 msk finriven färsk ingefära
1 tsk bruna senapsfrön
2 tsk mald spiskummin
1 tsk garam masala
5 hela kardemummakapslar
1 kanelstång
0,5 tsk paprikapulver
0,5 tsk mald koriander
1 tsk salt
400 g krossade tomater
400 g cocktailtomater i tomatsås
2 paket kikärter

Hacka löken och pressa vitlöken. Kärna ur och finhacka chilin om du använder färsk. Fräs löken, vitlöken och chilin i rikligt med kokosolja i en stor gryta. Rör ner ingefära, potatis, senapsfrön, spiskummin, garam masala, kardemummakapslar, kanelstång, paprikapulver, koriander och salt. Låt fräsa med i några minuter så att allt blandas. Tillsätt krossade tomater och låt det hela småputtra i 25-30 minuter tills potatisen är mjuk. Tillsätt vatten om det behövs. Blanda ner kikärter och låt koka i några minuter till. Smaka eventuellt av med med salt. Servera grytan med färsk koriander, libabröd och picklade citroner.