Den här salladen gjorde vi första gången i julas, sen har den hängt med här hemma och jag gör ofta en veckosallad som jag plockar fram och har som tillbehör till både lunch och middag. Receptet hittade vi hos Zeina. Såklart kan man göra den som man vill och på vilken kålsort som helst, men jag tycker verkligen att rödkål gör sig fint i en sådan här veckosallad.

Skippa inte senapsfröna, de blir en fin kontrast till resten av salladen! Har du nötter hemma kan du toppa med det också, men jag föredrar den nästan alltid precis som den är.

Rödkålssallad med senapsfrön
1 stor burk

1,5 kg rödkål
1,5 dl äpplecidervinäger
0,5 dl socker
0,5 dl rapsolja
0,5 dl olivolja
1 msk senapsfrön, bruna
1 msk salladskrydda
1 msk örtsalt

Strimla rödkålen i matberedare eller med en mandolin. Lägg kålen i en stor burk. Blanda alla ingredienser till dressingen i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt sjuda någon minut till sockret lösts upp. Häll den varma dressingen över kålen och blanda ordentligt – jag brukar sätta på locket och skaka burken ordentligt. Låt stå några timmar innan servering (och salladen håller sig hela veckan i kylen).