Jag är hemma hos mamma och pappa i Skåne tillsammans med sportlovsfirarna i familjen och Calle är kvar i stan och slipar golvet. Äntligen ska vår fina ekparkett få lite välbehövlig kärlek, det är minst sagt på tiden. Livet lunkar på här nere och jag njuter av att slippa Göteborg för ett tag. Även den här inbitna stadsbon kan njuta över distansen emellanåt, för på något sätt känns livet här nere enklare ibland. Eller kanske det bara är så att det alltid kommer vara något speciellt med att komma hem till platsen där man har växt upp, jag vet inte. Fint har vi, hur som helst. Idag checkade jag ut tidigt från jobbet och tog med mig barnen upp till Madrix, det mysiga caféet på det stora torget, där vi fikade en stund.

Nu har vi landat kors och tvärs i soffan och jag ska snart stänga ner datorn och lösa några korsord. Först, dock – en påminnelse om en fin helgfrukost. I fredags köpte jag gott råglevain från DaMatteo på Kristinelundsgatan, och på lördagen gjorde vi avokadosmörgåsar som vi åt så som vi nästa alltid gör. Det här är inget nytänkande eller avancerat, men så himla gott när tiden finns till att äta frukost länge, länge.

Avokadosmörgås
Skär några skivor gott bröd och ringla över olivolja. Kärna ur en avokado per smörgås och mosa grovt. Bred på brödskivorna och toppa med riven mozzarella, halverade småtomater, chiliflakes, havssalt och nymald svartpeppar. Ringla över en och gräsig olivolja på toppen.