Vi har spenderat i princip hela dagen i bilen och kom upp till Idre lagom till solen gick ner bakom bergen. Herregud, vad jag har saknat det här stället! Imorgon är det första dag i backen och det utlovas sol och -16. Längtar.

Men, nu var det ju mat vi skulle prata om. En av rätterna vi åt på nyår var den här enkla men supergoda svamppatén som vi serverade på brioche. Perfekt liten förrätt!

Svamppaté på brioche
4 portioner

350 g skogschampinjoner
4 msk neutral olja
1 vitlöksklyfta, pressad
125 g schalottenlök, finhackad
1 kokt mjölig potatis
2 msk japansk soja
1,5 msk rödvinsvinäger
salt, nymald svartpeppar
200 g rödlök, tunt skivad
2 msk neutral olja
1 msk strösocker
2 msk balsamvinäger
1 tsk salt
4 skivor briochebröd
150 g blandad, småbladig sallad
100 g smörgåskrasse

Ansa och rengör svampen och hacka i småbitar. Stek i torr panna under omrörning på medelhög värme tills svampen har släppt allt vätska. Tillsätt 2 msk olja och höj värmen. Stek så att svampen blir riktigt krispig och gyllene i ungefär 10 minuter. Pressa ner vitlöke och rör ordentligt. Värm en ny stekpanna och stek schalottenlöken i 2 msk olja på medelhög värme tills den är hårt stekt men inte bränd (vilket borde ta ungefär 5 minuter). Blanda svamp och schalottenlök i en bunke och tillsätt soja, svartpeppar och rödvinsvinäger. Mixa till en slät konsistens och smaka av med salt.

Stek rödlöken i neutral olja på medelhög värme i ungefär 10 minuter. När löken har börjat få färg – tillsätt socker, balsamvinäger och salt och rör runt tills löken blir fint karamelliserad. Rosta briochebrödet i brödrost eller en het, torr stekpanna. Servera patén på briochebrödet med karamelliserad rödlök, sallad och krasse.