Calle är borta i helgen och jag och barnen skrotar mest omkring här hemma och gör inget alls. Någon är lite hängig, någon är trött och en annan behöver sortera skidkläder inför att vi åker till Idre nästa helg. Förutom det har jag tänkt att vi ska baka bagels idag, och kanske förbereda en gryta eller två att ta med oss till fjällen.

I torsdags var Viktor hos oss på middag och vi åt Biff Tagliata. Det här är ju en klassisk italiensk historia, men jag har utgått från Jennie Walldéns recept. Hittar för övrigt så mycket inspiration hos henne, så har ni inte seglat in på hennes Instagramkonto innan är det ett bra tips. Tagliatan serverade vi med ryggbiff till de som äter kött, och med en vegetarisk biff till mig. Genial bjudrätt! I originalreceptet är det rostad vitlöksmajonnäs, men jag tycker det är godare med basilikamajonnäs så det hade vi istället.

Biff Tagliata
4 portioner

900 g mandelpotatis
250 g småtomater
3 skivor av valfri köttbit/vegetarisk biff
65 g rucolasallad
50 g parmesan, fint riven
50 g pinjenötter, rostade
balsamicokräm
olivolja
1 (helt) ägg
1,5 tsk dijonsenap, kanske lite mer
1 msk syra, typ pressad citron eller vitvinsvinäger
2,5-3 dl neutral olja, typ raps
salt, svartpeppar från kvarn
0,5 kruka basilika (kanske lite mer…)

Sätt ugnen på 200 grader, Lägg potatisen i en ugnsform tillsammans med tomaterna. Ringla över olivolja och salta och peppra. Rosta i ugnen i 30-ish minuter – jag gillar när potatisarna har ordentligt med färg och brukar höja temperaturen mot slutet så att de blir knapriga.

Använd en bunke som är hög, smal och har raka kanter. Knäck ner ägget och lägg även i dijonsenap och pressad citron. Börja mixa genom att ställa stavmixern på botten och sätta igång den och tillsätt sedan oljan i en tunn stråle och mixa tills du har en tjock majonnäs. Blanda ner basilika och mixa tills den blir slät. Smaka av med salt och svartpeppar från kvarn.

Salta och peppra ditt val av kött och stek som du föredrar det. Lägg rucolan på ett stort fat. Skär ditt val av kött i skivor och fördela över rucolan tilsammans med potatisen och tomaterna. Klicka på basilikamajonnäs och strö över riven parmesan. Toppa med rostade pinjenötter, balsamicokräm och eventuella basilikablad som blev över från majonnäsen. Ringa över olivolja.