Ah, äntligen trettondagsafton. En av mina favoritsaker, att vara ledig helt utan något att egentligen fira! Vi har varit på landet sedan nyår och skrotar mest omkring här uppe. Jag har jobbat lite, barnen har lekt och på kvällarna tittar vi på film och har “fest” (det vill säga äter popcorn och länsar skafferiet på eventuella godisrester). Nu är det ledigt resten av veckan innan vardagen tar vid igen. Så himla skönt ska det bli!

Vi har ätit massor med gott! I julas gjorde vi caesarsallad på grönkål. Det har jag inte ätit sedan vi var i New York en jul för många år sedan. Galet gott! Och grönkål är ju fortfarande i säsong så kör på – perfekt lunch, tänker jag.

Grönkålscaesar
4 portioner

500 g grönkål
1,5 tsk dijonsenap
2 äggulor
0,5 msk äppelcidervinäger
1 stor vitlöksklyfta
massor med salt & nymald svartpeppar
0,5 dl mjölk
2 dl rapsolja
1,5 dl fint riven parmesanost
1 dl granatäpplekärnor
parmesan till garnering

Riv grönkålsbladen i mindre bitar (jag gillar små!) och se till så att du inte får med den hårda mittendelen på bladet. Lägg bladen i en stor bunke och häll på lite olja. Massera in ordentligt i bladen så att grönkålen blir mjuk.

Lägg dijonsenap, äggulor, äppelcidervinäger, riven vitlök och mjölk i en kanna eller bunke med höga kanter och mixa med stavmixer. Häll ner olja långsamt och fortsättmixa hela tiden tills dressingen har tjockat. Blanda ner parmesanosten och smaka av med salt och peppar.

Häll dressingen över grönkålen och massera in så att alla bladen är täckta. Toppa med granatäpplekärnor och hyvlad eller fint riven parmesan.