Imorgon är jag ledig och tidigare idag åkte vi upp till landet för att kicka igång vårt julfirande. Någon hostar, någon är hängig och det är väl inte så att alla är på topp direkt, men det verkar vara så för  många jag känner är sjuka. Sånt är livet.

Imorgon ska vi köpa de sista julklapparna, koka knäck och äta några av de sockrade saffransbullarna som jag hade med mig upp. Ljuvliga! Och bra alternativ om man inte orkar göra lussekatter.

Sockrade saffransbullar
Många…

50 g jäst
5 dl mjölk
120 g smör
2 paket saffran
2 ägg
1,5 dl socker
0,5 tsk salt
12-13 dl vetemjöl special

Smält smöret och tillsätt mjölken och saffran och värm tills det är fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen. Tillsätt socker och ägg. Blanda i vetemjölet lite i taget och knåda tills du har en smidig deg. Var inte allt för generös med mjölet utan nöj dig när degen är lätt kladdig, då blir inte bullarna så torra. Låt degen jäsa i 40 minuter. Om du vill kan du antingen rulla bullar av degen, eller så kavlar du ut degen till en stor platta och gör rutor i degen ända ner till botten av plåten. Sätt ugnen på 200 grader och låt bullarna jäsa övertäckt i en halvtimme. Grädda i ungefär 15-20 minuter långt ner i ugnen. Låt svalna och bryt isär när de svalnat. Pensla bullarna med smält smör och doppa i socker.