Gratäng är på topplistan för min del när det kommer till att bjuda många på middag. Enkelt att förbereda, kräver inte så mycket förberedelse och det blir inte så mycket disk (till skillnad från typ vanliga tacos där man har småskålar och bestick och gud vet vad). Den här gratängen var verkligen toppen! Vi serverade med en grönsallad och hot sauce.

Receptet hittade jag hos min åländska kompis Johanna (som för övrigt driver Mariehamans finaste ställe Café Viktor – gå dit om ni är på Åland!)

Potatis- och tacogratäng
6-8 portioner

10 potatisar (med tunt skal så du inte behöver skala)
1 stor gul lök
500 g vegofärs (jag använder Anammas)
1 påse tacokrydda
3 dl vispgrädde
3 dl mjölk
100 g vitlöksfärskost
1 påse riven ost
salt, nymald svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader. Skiva potatisen tunt – föreslagsvis i en matberedare så går det på ett kick. Finhacka lök och fräs i smör och olja i några minuter, tillsätt sedan  färsen och stek tillsammans tills färsen har fått färg. Krydda med tacokrydda, salt och nymald svartpeppar (och jag brukar ta i en skvätt vatten också). Blanda potatis och färs i en smord, ugnsfast form. I samma panna som du stekte färsen – värm upp grädde, mjölk och färskost och vispa det slätt. Häll såsen över potatisen och färsen och strö till sist över ost. Grädda i 50 minuter och känn med en sticka när potatisen är färdig. Låt gratängen vila i minst en kvart innan servering så sätter den sig fint.