Färdiga gnocchis är ju en riktig höjdare att ha hemma, förutom en liten detalj – våra barn tycker inte om det över huvud taget. De tyckte inte om grytan på bilden nedan heller för den delen, så just den kvällen när vi åt det här fick de ha något annat. Jag och Calle tyckte däremot att det var toppen, och grytan gjorde sig jättefin i matlådan dagen efter. Två tummar upp från oss båda, med andra ord. Den här ska vi göra igen.

Receptet hittade jag i ett höstnummer av Allt om Mat. Och skippa inte burratan, hittar du inte det i affären kan du köra på mozzarella istället tänker jag.

Linsgryta med salvia och tomat
4 portioner + matlåda

300 g okokta, röda linser
1 stor gul lök
2-3 vitlöksklyftor
400 g broccoli
2 msk olivolja
2 burkar krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärning
3 dl vatten
1 dl balsamvinäger
2 tsk salt
1 paket färdig gnocchi
2 burratabollar
1 kruka salvia
olivolja
salt, nymald svartpeppar

Skala och hacka lök och vitlök. Dela broccolin i mindre bitar. Frös löken och vitlöken i olja i en stor gryta i några minuter och tillsätt tomaterna, linserna och buljongtärningen. Häll på vatten och vinäger och låt sjuda under lock i ungefär 10 minuter, Blanda ner broccolin och låt sjuda ytterligare 10 minuter tills linserna är mjuka och broccolin är al dente. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Koka gnocchin i lättsaltat vatten tills de flyter upp till ytan. Hetta upp salvia, en klick smör och olja i en stekpanna och bryn gnocchin tills den fått fin färg. Lägg upp grytan och gnocchis på en tallrik, dela en burrata och lägg ovanpå. Toppa med salviablad, olivolja och nymald svartpeppar.