Om det är något som har varit sommarens go-to-mat är det en nudelsallad med sticky tofu. Jag tröttnar aldrig (och åt det senast igår haha). Extra god blir tofun om den grillas, men stekpanna går såklart också bra.

Jag använder gärna Yi-pins tofu, och innan jag marinerar den pressar jag ur den ordentligt under en tallrik med något tungt på. Ibland någon timme, ibland en hel dag, ibland bara en kort stund beroende på hur mycket tid jag har på mig.

Sticky tofu

Jag marinerar tofun så tidigt jag bara kan så att den får tid att gotta sig i kylskåpet. Ta fram en skål eller plastpåse och blanda i (jag gör olika typ varje gång så ni får se det som en skiss) ketchup, japansk soja (ungefär 1 dl av varje) och en skvätt rapsolja. Fyll på med honung (kanske 3 msk) och har kanske lite bbq-sås om du råkar ha det hemma. Ibland har jag även i sweet chilisås om andan faller på. Kryddar gör jag med chiliflakes (massor), svartpeppar (den ska vara grovmald, gärna mortlad och det ska vara en hel del) och en nypa salt. Skiva tofun från kortsidan i 1 cm tjocka skivor och lägg ner i marinaden. Låt ligga så länge du bara kan häll sedan upp tofun med marinaden i en ugnsform. Grilla skivorna på indirekt värme tills de har fått ordentligt med färg och är fasta – det värsta jag vet är sladdrig tofu så låt det ta sin tid… Pensla under grillningen skivorna med marinaden som ligger kvar i ugnsformen. När tofun är klar, lägg tillbaka i ugnsformen och pensla på ytterligare marinad, om det finns något kvar. Servera direkt.