Nu är det inte många dagar kvar på semestern innan vi packar ihop oss och åker mot stan igen. Det känns att det är sensommar. Rosorna har blommat ut, lammöronen likaså. Det är fuktigt på kvällarna och kyligare. Vi har inte spenderat många dagar i stan på några månader nu så det ska bli fint att komma hem dit också, även om blommorna antagligen har kroknat och dammlagret börjar närma sig några centimeter. Haha. Nåväl, först helg.

Det här har varit sommarens go-to-rätt. Originalreceptet är en italiensk kycklinggratäng signerat Tareq Taylor men jag har helt skamlöst gjort om den till en vegetarisk variant istället. Galet gott!

Tomat och basilikapanna med vegbiff
2 portioner

2 vegetariska biffar (jag använder alltid Anammas)
10 soltorkade tomater i olja, strimlade
1 klyfta vitlök, tunt skivad
1 nypa torkade chiliflakes
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
1 dl vatten
0,5 grönsaksbuljongtärning
1,5 dl matlagningsgrädde
1 dl parmesanost, fint riven
1 dl färsk basilika
4 färska tomater, halverade
salt, nymald svartpeppar

Stek vegbiffarna i olja och lägg åt sidan. Använd samma panna och fräs vitlök, soltorkade tomater, chiliflakes, timjan och oregano i någon minut (men se upp så att det inte bränns). Tillsätt vatten, buljongtärning och grädde och låt koka ihop i några minuter. Sänk värmen och rör ner parmesan, basilikablad och färska tomater. Smaka av med salt och peppar och strimla vegbiffen och lägg på toppen. Servera med ris och en stor grönsallad.