Det finns två recept jag själv googlar mest efter på Matrepubliken, och det är tjocka, amerikanska blåbärspannkakor och det är nattjästa frallor. Båda förekommer inte sällan när vi äter helgfrukost, och kanske mest de nattjästa frallorna som är så vansinnigt enkla.

Calle är kvällspigg och sätter degen innan han går och lägger sig, jag är morgonpigg och bakar ut dem och gräddar direkt när jag gått upp.

Nattjästa frallor
10-12 stycken

3 g färsk jäst
300 g vatten
390 g vetemjöl special
9 g salt
en stor klick honung
grahamsmjöl att baka ut degen i

Rör ihop jäst, vatten, mjöl, salt och honung. Täck bunken med en handduk och låt stå i rumstemperatur över natten. När du vaknar på morgonen – sätt ugnen på 250 grader och lägg in bakstenen. Skrapa ut degen på ett (grahams-) mjölat bakbord och vik ihop degen till ett paket. Låt jäsa i 35-45 minuter och dela sedan degen i 10-12 bitar med en degskrapa. Lägg frallorna på bakstenen när ugnen är rejält varm. Sätt in bröden i ugnen (jag brukar även ställa en ugnssäker form med is i botten av ugnen) och grädda tills de fått fin färg, det tar ungefär 10-15 minuter. Ta ut bröden och låt svalna något på galler innan servering.