Jag har alltid älskat aubergine. Första gången jag fick ett ding var när jag var yngre och mamma gjorde auberginerullar fyllda med ost och oregano och sedan dess har det eskalerat. Nu för tiden äter jag den på alla möjliga sätt – ugsbakad med tahini, i pasta med tomatsås, salviaspäckad och grillad… You name it. På nyår åt jag den för första gången friterad och det var helt otroligt gott. Att vi aldrig provat det här innan?

Originalreceptet kommer även det från Rutabaga, men jag gjorde som vanligt en lite egen variant som jag serverade med ris, en enkel sås på japansk soja, fint riven ingefära och finhackad chili och lite tunt skivad salladslök på toppen.

Friterad och misomarinerad aubergine
4 portioner

2 auberginer
75 g vit misopasta
vatten
olja att fritera i

Skär auberginerna i kvartar på längden och skär sedan täta, djupa snitt genom skalet, men inte för djupt – kvartarna ska hålla samman i hela bitar. Blanda vit misopasta med vatten till en lös och simmig smet och lägg auberginerna i en stor skål och häll på misosmeten. Blanda runt ordentligt och gnid in smeten så att auberginerna är ordentligt täckta. Täck bunken med plastfolie och låt stå i kylen i minst 2 timmar. Värm olja till 180 grader och fritera bitarna i omgångar tills de är mörkt gyllenbruna. Låt rinna av på hushållspapper.