I en annan tid och ett annat liv när Calles syskobarn var små (eller var det kanske till och med innan det?) var det här lite av en paradefterrätt när vi var på landet och Emma och Johan lagade mat. De hade hittat receptet i en av Tom Sjöstedts kokböcker, och vi tyckte att den var så bra till efterrätt eftersom den gick att förbereda och bara var att skära upp och garnera när man skulle äta den.

Vi hade lite olika alternativ till efterrätt på nyår men när jag ramlade över det här receptet, som jag hade glömt, var saken biff. Och så god den var! Till och med Calle tyckte om den – ni som vet, ni vet.

Chokladterrine med lättvispad grädde

6-8 portioner

2 dl vispgrädde
125 g mörk choklad (70 procent), grovhackad
125 g mjölkchoklad, grovhackad
30 g smör, rumstempererat

1 ägg

färska hallon

lättvispad grädde

Koka upp grädden och hacka chokladen och lägg i en bunke. Häll på den varma grädden och vispa så att chokladen smälter. Vispa ner ägg och smör och häll smeten i en smörpappersklädd form och baka i ugnen på 100 grader i 20-30 minuter – det varierar rejält från ugn till ugn. Smeten ska vara fast, men inte hård utan snarare mjuk och fast. Låt terrinen svalna i kylskåp och skär upp i portionsbitar. Toppa med färska hallon och servera med lättvispad grädde.